Spinaziedip uit Turkije
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik hou van zomerse dagen met een smaakvolle dip op tafel. Crackers of pitabrood erbij, drankje on the side. Deze spinaziedip stelt niet teleur. Maak hem gerust enkele uren op voorhand klaar en laat hem maar rusten in de koelkast. Net voor het opdienen warm je wat olijfolie op en die kruid je met chilivlokjes en zoet paprikapoeder. Deze kruidige olie sprenkel je op het laatste over de dip als finishing touch.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
- zout
- 250 gr schoongemaakte, verse spinazie, gewassen en gedroogd
- 125 gr Griekse yoghurt
- peper van de molen
- enkele chilivlokjes
- zoet paprikapoeder
Hoe gaan we te werk:
- Laat een lepel olijfolie opwarmen in een pan en fruit het sjalotje glazig.
- Roer de look er onder en fruit die even mee, zonder hem te laten kleuren.
- Kruid met zout.
- Snij de spinazie fijn.
- Laat de spinazie slinken in de pan en laat de spinazie lang genoeg opstaan om alle vocht te laten verdampen.
- Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en duw er het resterende vocht uit. Ik gebruik hiervoor de slazwierder.
- Laat de spinazie afkoelen in een kom.
- Roer de yoghurt door de spinazie.
- Kruid af met peper en zout indien nodig.
- Dek de dip af en zet hem enkele uren in de koelkast.
- Warm wat olijfolie op in een pan en kruid die met chilivlokjes en paprikapoeder.
- Drizzle deze olie over de dip en serveer.
TIP:
Gebruik geen diepvriesspinazie.
Verwijder de dikke stelen van de spinazie en was hem heel goed, zodat er geen zand meer in zit. Zwier de spinazie droog in een slazwierder.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties