Afrikaanse tomatensaus silsi

Foto Cathy Van de Moortele

Eritrea werd jarenlang gekoloniseerd door Italië. Je vindt er nog altijd heel wat Italiaanse invloeden in niet alleen de architectuur maar zeker ook in de eetcultuur. Ik zou Italië nooit gelinkt hebben aan Eritrea maar kijk, we zijn nooit te oud om te leren.
Deze tomatensaus (silsi) wordt niet alleen gegeten met pasta maar ze wordt ook geserveerd met injera, een soort dunne pannenkoeken die gemaakt worden van gegist teffbeslag. 

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml olijfolie
  • 200 gr uien, gepeld en gemixt
  • 100 gr wortel, geschraapt en fijn geraspt
  • 25 gr tomatenpuree
  • 550 gr rijpe tomaten
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • peper van de molen
  • zout
  • een snuif zoet paprikapoeder
  • een snuif komijn
  • een snuifje gemberpoeder
  • een snuifje kaneelpoeder
  • een snuifje korianderpoeder
  • een snuifje kaneelpoeder
  • een snuifje kardamompoeder
  • een klein beetje cayenne 
  • 80 ml water

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
  • Fruit de gemixte uien glazig.
  • Voeg de wortel toe en meng die onder de uien.
  • Laat de wortel goed gaar worden.
  • Roer de tomatenpuree onder de groenten en bak die even mee, om de rauwe smaak er vanaf te krijgen.
  • Mix de tomaten met de knoflooktenen tot een gladde saus.
  • Voeg de gemixte tomaten toe aan de pan en warm goed door.
  • Voeg alle kruiden en het water toe.
  • Laat de saus op een medium laag pitje 45 min rustig pruttelen.
  • Serveer de saus over pasta of Afrikaanse injera.

TIP:

Mix de saus als je dat wilt.
Voeg extra water toe indien de saus te droog wordt.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties