Aardappelbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele

Heb je al eens brood gebakken waar gepureerde aardappelen in verwerkt worden? Dat zorgt voor een heerlijk zacht kruim. Het brood wordt ook met melk gemaakt ipv water. Alleen maar lekker dus. Ideale broodjes voor in de lunchbox.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr kruimige aardappelen, geschild en gewassen
  • 200 ml melk, lauwwarm
  • 10 gr korrelgist
  • 3 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • 500 gr patisseriebloem
  • 7 gr zout
  • 50 gr boerenboter, op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in stukken en kook ze gaar.
  • Giet af en laat ze uitdampen.
  • Duw de aardappelen door een pureeknijper en laat ze afkoelen.
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en los er de gist in op met de suiker.
  • Voeg het ei toe.
  • Stort de bloem op het vocht en leg daar het zout en de boter op.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Als het deeg teveel aan de handen blijft plakken, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.
  • Bol het deeg op en laat het 1u rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 12 gelijke porties.
  • Bol de porties mooi op en leg ze op een bakplaat in 3 rijen van telkens 4 bolletjes deeg.
  • Bestuif de bolletjes met bloem en dek ze af met plastic folie.
  • Laat de broodjes 1u30 rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  • Bestuif de broodjes nog eens lichtjes met bloem.
  • Bak de broodjes lichtbruin in 20 min.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Lekker bij een kom dampende soep.
Eens de broodjes helemaal afgekoeld zijn, bewaar je ze in een gesloten plastic zak.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties