Tomaten uien salade met geroosterde kikkererwten
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Een tomatensalade uit Syrië. Neem een ratio van 2:1, waarbij je 2 keer zoveel tomaten neemt als uien. De rijpe tomaten worden eerst ontpit en in brunoise gesneden. De uien snipperen we een stuk fijner. De salade wordt wat zoeter gemaakt met granaatappelmelasse. Je kan verse munt gebruiken in deze salade, maar mijn man is geen fan. Het werd dus platte peterselie. Maar doe vooral waar jij blij van wordt.
Wat hebben we nodig:
- 1 recept geroosterde kikkererwten
- 325 gr rijpe tomaten, gewassen, gehalveerd en ontpit
- 150 gr uien, gepeld en gehalveerd
- 1 koffielepel komijnpoeder
- zout
- sap van 1 citroen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 koffielepel granaatappelmelasse
- Aleppo peper (pul biber)
- verse kruiden, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Rooster de kikkererwten zoals het recept aangeeft.
- Laat de ontpitte tomaten uitlekken en snij ze daarna in brunoise. Ik gebruik hiervoor mijn Nicer Dicer. Doe de tomatenblokjes in een kom.
- Snipper de uien in fijne brunoise. Ik gebruik hiervoor de kleinste ruitjes van mijn Nicer Dicer.
- Doe de uien bij de tomaten en kruid met komijn en zout.
- Verfris de salade met het ctiroensap en leng aan met olijfolie.
- Doe de granaatappelmelasse door de salade en kruid af met Aleppo peper en verse kruiden.
- Strooi de kikkererwten op het laatste moment over de salade zodat ze krokant blijven.
- Serveer meteen.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Als je geen granaatappelmelasse vindt (Turkse of Arabische winkeltjes), gebruik dan gerust balsamico.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties