Zachte bolletjes met Oergranen
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Al ettelijke jaren de vaste waarde in mijn buurt, als ik bloem of meel nodig heb. Met hun ruim aanbod en de bijhorende deskundige uitleg, vind je altijd iets naar jouw smaak. Oergranen bevat maar liefst 9 granen, waaronder spelt, rogge, gerst, haver, quinoa, teff,.. Het zorgt voor een voedzaam maar toch luchtig broodje.
Gebruik eens verse gist ipv gedroogde gist, de smaak is zoveel beter.
Ik serveer deze bolletjes graag met een assortiment aan kazen (haal ze tijdig uit de koelkast, zodat je ze op kamertemperatuur kan eten), fijne vleeswaren of zoet beleg.
Wat hebben we nodig:
- 150 ml water, lauw
- 30 gr natuuryoghurt
- 10 gr verse gist
- 180 gr witte broodbloem
- 120 gr Oergranen
- 10 gr smout
- 5 gr zout
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water met de yoghurt in de kom van de Kenwood.
- Los de gist op in het vocht. Gebruik hiervoor een garde.
- Voeg de bloem en het meel toe en laat de Kenwood het deeg mengen met de kneedhaak gedurende 11 min..
- Ondertussen voeg je de smout toe. Van zodra die is opgenomen, mag ook het zout er bij.
- Bol het deeg op en laat het een half uurtje rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Haal het deeg uit de kom en weeg het af.
- Deel het gewicht door 6 en bol de porties mooi op.
- Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Leg de deegballetjes op het bakpapier en bestuif ze lichtjes met bloem.
- Dek de deegballetjes af met plastic folie en daarboven een keukenhanddoek zodat ze warm liggen.
- Laat de broodjes 70 min rijzen.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Bestuif de broodjes nogmaals met bloem en bak ze 11 min.
- Laat de broodjes helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:
Het is beter om de broodjes iets minder lang dan te lang te bakken, zodat ze mooi zacht blijven.µ
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties