Rode linzenpuree
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik kreeg het advies om meer eiwitten te eten, voor spierbehoud en meer energie. Dan moeten we dat uittesten toch? Alles om gezond te blijven en je lichaam het eten te geven dat het nodig heeft.
Rode linzen (ook wel koraallinzen genoemd) zijn voedzaam, eiwit- en vezelrijk. Ze bevatten ook trage koolhydraten waar de bloedsuiker niet snel van stijgt en ze zijn licht verteerbaar. Allemaal zaken die het de moeite waard maken om eens wat vaker rode linzen te eten. En laten we ook eerlijk zijn: ik eet echt wel graag linzen!
Rode linzen worden vaak gebruikt in soep en stoofpotjes en sauzen, net omdat ze zo makkelijk wegsmelten.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
- 1 koffielepel komijnpoeder
- peper van de molen
- 150 gr rode linzen, goed gewassen en uitgelekt
- 400 ml kippenbouillon, heet
- citroensap
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie opwarmen in een pot.
- Fruit de uisnippers glazig en laat ze lichtjes kleuren.
- Roer de knoflook door de uien en gaar die even mee, tot het lekker begint te ruiken.
- Kruid met komijnpoeder en peper.
- Voeg de linzen toe, samen met de bouillon en breng alles aan de kook.
- Eenmaal het kookt, verminder je het vuur naar medium lage warmte.
- Laat de linzen zo'n 20 min garen of tot ze zacht zijn en het vocht opgenomen is door de linzen.
- Pureer de linzen glad met de staafmixer.
- Verfris de linzen met vers geperst citroensap.
- Werk af met peterselie.
TIP:
Linzen wassen: doe de linzen in een kom en doe er koud water bij. Ga met je handen meerdere keren door de linzen. Je ziet het water melkachtig wit worden. Giet het water weg. Doe vers water bij de linzen en was ze opnieuw. Ga zo door tot het water helder is. Giet de linzen af.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties