Spaghetti met kerstomaatjes en olijven
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Op Instagram zag ik een heerlijke pasta voorbij komen en ik kreeg er meteen honger van. Het is weer even geleden dat ik nog verse pasta gemaakt had. Bij deze! Eén kakelvers ei, evenveel gewicht aan semola en "00" pastabloem en we zijn vertrokken.
De koelkast gaf me plakjes ontpitte olijven, kleine kappertjes, tomatenpuree en ansjovisfileetjes. Verder grabbelde ik ook nog een rode ui uit de mand en een kom troskerstomaatjes die smeekten om bereid te worden. De basilicum bloeit weelderig (gebruik alleen de topjes, zo vernieuw je telkens de plant) en dan moeten we die ook wel gebruiken in onze recepten.
Wat hebben we nodig:
- verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola de Cecco en 50 gr "00" pastabloem
- olijfolie
- 1 kleine rode ui, gepeld en fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
- 4 ansjovisfileetjes, grof gehakt
- Aleppo peper (pul biber)
- 40 gr tomatenpuree van een goed merk
- 300 gr troskerstomaatjes, van het kroontje ontdaan en gehalveerd
- 25 gr plakjes groene olijf
- 10 gr kleine kappertjes
- peper van de molen
- zout
- verse basilicumblaadjes, gescheurd
Hoe gaan we te werk:
- Maak de verse pasta op basis van het gekende recept.
- Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
- Verdeel het deeg in 3 delen.
- Rol 1 portie deeg uit met de deegrol en haal het deeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen).
- Bestuif het lasagnevel met wat semolina en maak er spaghetti van.
- Laat de spaghetti kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
- In een diepe hapjespan laat je een bodempje olijfolie warm worden.
- Fruit de uisnippers glazig.
- Roer de geraspte knoflook door de uien en laat die geurig worden.
- Meng de uien met de ansjovisfileetjes tot die weggesmolten zijn.
- Kruid met Aleppo peper.
- Roer de tomatenpuree door de uien en bak die even mee, om de rauwe smaak weg te krijgen.
- Doe de gesneden tomaatjes in de pan en laat ze slinken op medium laag vuur.
- Voeg de olijfjes en kappertjes toe en kruid met peper en zout.
- Kook de spaghetti al dente in ruim, gezouten water.
- Voeg op het laatste moment de gescheurde basilicum toe aan de saus en serveer de pasta in 2 diepe kommen.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Geef rustiek gebakken brood bij de pasta en als je dat lekker vindt, kan je er nog een verse salade bij serveren.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties