Sperziebonen met aardappelen en hardgekookte eieren

Foto Cathy Van de Moortele

Fijne boontjes, krokant spek, gebakken aardappelen en hardgekookte eieren. Weer een maaltijd waar je blij van wordt. Ik ben zo blij met onze 3 kippen, die ons dagelijks voorzien van verse eitjes. De dooiers zijn mooi oranje en we weten wat ze te eten krijgen. Ze lopen vrij rond in de kippenren, waar ze naar hartelust kunnen rondscharrelen. En dat proef je!
Neem je gezouten of gerookt spek? Dat is helemaal jouw beslissing.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr fijne, verse boontjes, getopt
  • zout
  • snuifje natriumbicarbonaat
  • 4 eieren
  • 100 gr gezouten spekblokjes
  • 400 gr geschilde aardappelen, in blokjes gesneden
  • olijfolie
  • klontje boter
  • peper van de molen
  • 12 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 125 gr natuuryoghurt
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1/2 kleine rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Breng een pot met water aan de kook.
  • Doe een schepje zout en een snuifje natriumbicarbonaat in het water.
  • Van zodra het water kookt, leg je de boontjes er in.
  • Laat de boontjes garen. Reken hier zo'n 15 min voor.
  • Zet een kom met ijswater klaar.
  • Spoel de boontjes na het garen onmiddellijk met koud, stromend water en laat ze dan verder afkoelen in het ijswater.
  • Laat de boontjes uitlekken.
  • Kook de eieren hard. Pel ze en snij ze middendoor.
  • Leg de spekblokjes in een koude, gietijzeren pan en warm die langzaam op. Op die manier zal het vet wegsmelten en mooi krokant bakken, zonder aan te branden.
  • Laat het gehakken spek uitlekken op keukenpapier.
  • Was de aardappelblokjes en giet ze af. Dep ze droog met een keukenhanddoek.
  • In een pan laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Bak de aardappelblokjes gaar en bruin. Op het laatste voeg je ook een klontje boter toe, voor extra smaak.
  • Kruid de aardappelen met peper en zout.
  • Doe de tomaatjes in een kom en voeg de boontjes toe.
  • Meng de yoghurt met de peterselie, uisnippers, het citroensap en de olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Schik de aardappeltjes en de eieren op twee borden.
  • Verdeel de mengeling van boontjes en tomaat over de borden en lepel er de dressing over.

TIP:

Gebruik geen dagverse eieren als je hardgekookte eieren wil maken. Die pellen namelijk niet goed. Zorg dat ze toch minstens 5 dagen oud zijn.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties