Rigatoni bolognaise

Foto Cathy Van de Moortele

Nu we toch gehakt in huis gehaald hebben, maak ik meteen ook een grote pot bolognaisesaus. Vandaag eten we die met rigatoni, resten vries ik in porties van 1 persoon in. Die porties komen altijd handig van pas.
Vries bolognaisesaus zonder pasta in ziploc zakken in en leg ze plat in de vriezer. Zo kan je de saus heel snel ontdooien. Stel het gerecht samen op het moment dat je wilt eten.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in grove brunoise gesneden
  • 1 grote wortel, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in grove brunoise gesneden
  • zout
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • 500 gr gemengd gehakt
  • peper van de molen
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 koffielepel 'Nduja
  • 400 gr tomatenblokjes van een goed merk
  • enkele basilicumblaadjes, gescheurd
  • 275 gr rigatoni
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
  • Voeg de groentjes toe en fruit ze tot ze wat zachter zijn.
  • Kruid ze halverwege met zout.
  • Roer de knoflook onder de groenten en gaar die even mee.
  • Doe het gehakt erbij en bak het rul.
  • Kruid met peper en zout.
  • Eens het gehakt niet meer roze is, roer je de tomatenpuree en 'Nduja door het vlees.
  • Bak die even mee, om de smaken goed te laten vrijkomen.
  • Blus met de tomatenblokjes en doe de basilicum erbij.
  • Spoel het blik uit met een beetje water en voeg dat ook toe aan de saus.
  • Breng de saus goed op warmte en laat ze dan afgedekt 1u zachtjes pruttelen.
  • Kook de rigatoni beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Meng de rigatoni met een deel van de saus en warm nog even goed door.
  • Leg een blok Parmezaanse kaas op tafel voor de liefhebbers.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Mijn favoriete kaasrasp is mijn Microplane rasp. Ze doet prima haar werk en ze is zo schoongemaakt. Er zijn heel wat kleurtjes beschikbaar zodat je ze kan personaliseren voor jouw keuken.
'Nduja is pittige, smeerbare worst en wordt verkocht in Italiaanse delicatessewinkeltjes (of online) in bokaaltjes. Het is een uitstekende smaakmaker in bv pastagerechten.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties