Gevulde aubergines
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Zoek twee mooie exemplaren uit, wanneer je op zoek gaat naar aubergines. Ze moeten glad en dieppaars zijn en geen zachte plekken hebben.
We schillen de aubergines half om half: schil een reep weg, laat een reep zitten, schil een reep weg, laat een reep zitten.
De aubergines worden daarna eerst voorgebakken in olijfolie, zodat ze al wat zachter zijn, vooraleer we ze bovenaan een inkeping geven voor het rul gebakken gehakt. Aan het gehakt voegen we pijnboompitjes toe (die maken alles nog lekkerder). Aangezien we gisteren al onze tomatensaus gemaakt hebben, hebben we daar vandaag geen werk meer aan.
Geef Egyptische rijst bij dit gerecht.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 10 gr pijnboompitjes
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 grote teen knoflook, gepeld en geraspt
- zout
- 500 gr gehakt
- peper van de molen
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 koffielepel vegeta
- 1/2 koffielepel kaneelpoeder
- 2 aubergines van dezelfde grootte (liefst niet te dik, anders moeten ze te lang garen)
- platte peterselie, fijngesnipperd
- 1 recept tomatensaus uit Egypte
Hoe gaan we te werk:
- Laat een bodempje olijfolie opwarmen op medium vuur, in een diepe hapjespan.
- Laat de pijnboompitjes mooi kleuren aan beide zijden en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
- In dezelfde olie fruit je de uisnippers aan en laat je ze bruin worden.
- Roer de knoflook door de uien en kruid met zout.
- Doe het gehakt erbij en bak het rul.
- Kruid het gehakt met peper, zout, paprikapoeder, komijnpoeder, vegeta en kaneel.
- Zorg dat het gehakt een beetje bruin bakt maar niet korst, het moet namelijk nog verder garen in de oven.
- Voeg de pijnboompitjes en de peterselie toe aan het gehakt en laat het wat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- In een andere pan laat je ook wat olijfolie opwarmen.
- Schil de aubergines zoals aangegeven in de inleiding.
- Bak de aubergines aan alle zijden in de olie tot ze zacht worden en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
- Maak een lange snede in de bovenkant van de aubergines en trek ze open, zodat je een "bootje" bekomt.
- Verdeel het gehakt over beide aubergines.
- Giet de tomatensaus in een ovenschaal en zet er de aubergines in.
- Gaar de aubergines 45 min in de oven.
TIP:
Ik koop het gehakt bij de Marokkaanse slager Ya Salam in Brugge.
Reacties