Tweelingbrood
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik had deze week kleine, gouden rozijntjes gekocht in de Turkse winkel. Toen ik vandaag brood wou bakken, kon ik niet goed kiezen tussen wit brood of rozijnenbrood. Ik besloot om een tweelingbrood te maken: half wit, half rozijnenbrood. Normaal maak ik rozijnenbrood zoals koekenbrood, maar een wit brood verrijkt met rozijnen is net zo lekker!
Het brood bakte ik in mijn keramiek Emile Henry broodvorm, maar als je die niet hebt, neem dan gerust een gietijzeren pot met deksel.
Wat hebben we nodig:
- 300 ml water, lauw
- 10 gr verse gist
- 500 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
- 9 gr zout
- 10 gr boerenboter
- 100 gr kleine, gouden rozijntjes
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
- Stort de bloem op het vocht en leg er het zout en de boter op.
- Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke porties.
- Meng de ene portie deeg met de rozijntjes.
- Bol beide porties deeg mooi op.
- Laat het deeg onder plastic 20 min rusten.
- Ontgas het deeg.
- Bol het deeg opnieuw op en laat het 30 min rusten onder plastic.
- Ondertussen verwarm je de heteluchtoven voor op 230°C.
- Spray de bakvorm in met bakspray en bebloem hem. Klop overtollige bloem weg.
- Ontgas het deeg een laatste keer en bol de porties strak op. Leg ze naast elkaar in de bakvorm en zet het deksel er op.
- Laat het brood nu 1u rijzen of tot het net onder de rand van de bakvorm komt.
- Bestuif het brood lichtjes met bloem en snij het in met een lame mesje.
- Zet het deksel weer op de vorm en bak het brood 20 min op 230°C.
- Verwijder het deksel en verminder de temperatuur naar 210°C.
- Bak het brood nogmaals 20 min, deze keer zonder deksel.
- Draai de vorm om op een rooster en laat het brood helemaal afkoelen.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Je kan uiteraard ook donkere of grotere rozijnen gebruiken.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties