Ovenschotel hamburger met aardappelen en groenten
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
De zonnige meidagen worden afgewisseld met koude, herfstdagen. Ideaal voor ovenschotels vind ik dan. Of niet? Deze ovenschotel is gebaseerd op een gerecht uit de Libanese keuken: kofta batates, maar dan een Belgische versie. Voor het gemak gebruik ik een zakje voorverpakte aardappelschijfjes, maar schil gerust zelf je aardappelen en snij ze in plakken. We frituren de aardappelschijfjes even voor en nadien garen ze verder in de oven.
Heb je geen paprikapuree? Neem dan evenveel tomatenpuree.
Geniet maar mee!
Wat hebben we nodig:
- 100 gr ui, gepeld en grof gehakt
- 1/2 bos platte peterselie, grof gesneden
- 550 gr gemengd gehakt
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat
- olijfolie
- 450 gr aardappelschijfjes (voorverpakt)
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- 450 gr rijpe tomaten, in 4 gesneden
- 25 gr tomatenpuree
- 25 gr paprikapuree
- 200 ml water
- 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden
- 1 rode paprika, schoongemaakt en in plakken gesneden
- 1 grote tomaat, in plakken gesneden
- sap van 1/2 citroen
- Chefsboeket microgreens
Hoe gaan we te werk:
- Doe de gehakte ui met de peterselie in de keukenrobot en cutter alles zo fijn mogelijk.
- Voeg het gehakt toe, kruid met peper, zout en nootmuskaat en cutter alles tot een homogeen mengsel.
- Maak 8 burgertjes van de mix. Maak je handen een beetje vochtig om ze mooi te vormen.
- Bak de burgertjes bruin in een ovenvaste pan met olijfolie. Ze moeten nog niet garen, alleen een korstje krijgen. Laat de burgertjes in de pan liggen.
- Verwarm de friteuse voor op 160°C. Frituur de aardappelschijfjes goudkleurig. Laat ze niet krokant worden. De aardappeltjes garen straks verder in de oven.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe wat olijfolie in een saus pan en warm die op.
- Fruit de look tot het geurig wordt. Laat hem niet kleuren.
- Mix ondertussen de tomaten met de tomatenpuree, paprikapuree en het water.
- Kruid met peper en zout.
- Warm de tomatensaus goed door.
- Verdeel de gefrituurde aardappelschijfjes over de burgertjes.
- Schik hierop de ringen ui.
- Meng de paprikaringen met de plakken tomaat in een kom.
- Drizzle er wat olijfolie over en verfris ze met het citroensap.
- Kruid met peper en zout.
- Verdeel deze groenten met het sap over de uien.
- Giet de tomatensaus over het gerecht.
- Zet de ovenschotel voor 45 min in de oven.
- Werk af met microgreens en serveer.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Gebruik gerust 7 spice om je gehakt te kruiden, als je houdt van de smaken van het Midden-Oosten.
Dit gerecht wordt in Libanon gegeten met rijst met gebakken vermicelli maar hier in België eten we niet zo vaak 2 of 3 soorten koolhydraten in 1 gerecht.
Paprikapuree kan je vergelijken met tomatenpuree, maar van rode paprika dus. Je koopt het in Turkse of Arabische supermarktjes.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties