Knapperige pindakaaskoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Slechts 4 ingrediënten voor deze knapperige koekjes, dat is alles! Vandaag maakte ik ze met creamy pindakaas, maar je kan ook pistachepasta gebruiken of speculoospasta bijvoorbeeld. Wat jij maar lekker vindt.
We gebruiken een ingrediënt dat jullie allicht niet eerder kochten. Je vindt het namelijk in de Turkse winkel: kataifi deeg. Het zijn superdunne sliertjes filodeeg, die heel krokant worden als je ze bakt in boter. Het is niet eetbaar zoals je het koopt, het moet altijd krokant gebakken worden.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr kataifi deeg
  • 80 gr boerenboter (of ghee)
  • 120 gr pindakaas, gesmolten
  • 200 gr BLOC chocolade, grof gehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Neem een heel scherp mes en een snijplank. Zet een kom klaar.
  • Snij de kataifi in zo klein mogelijke stukjes en doe ze in de kom.
  • Laat de boter warm worden op medium vuur. Zorg dat de pan groot genoeg is zodat alle kataifi er in kan.
  • Rooster de kataifi goudbruin in de boter. Roer goed en zorg dat hij niet aanbakt.
  • De kataifi is klaar als hij egaal bruin en krokant is.
  • Doe de geroosterde kataifi terug in de kom en meng hem met de gesmolten pindakaas.
  • Neem twee bakplaten en voorzie die van bakpapier.
  • Schep gelijke porties (ik gebruik hiervoor een kleine koekjesschep) op de bakplaat. Met de onderkant van een glas druk je de koekjes voorzichtig plat.
  • Zet de koekjes een uurtje in de vriezer.
  • Smelt 160 gr van de chocolade. Eens de chocolade gesmolten is, doe je de resterende 40 gr erbij. Dat zorgt ervoor dat je straks een mooie glans krijgt eens de chocolade uithardt.
  • Doop de bovenkant van de koekjes in de gesmolten chocolade en laat ze opstijven.

TIP:

Als de koekjes weer zacht worden voor je ze in chocolade gedoopt hebt, zet ze dan weer even terug in de vriezer.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties