Spaghetti met tonijn

Foto Cathy Van de Moortele

Ik heb de Italiaanse chitarra nog eens uit de kast gehaald. Dit prachtige instrument heeft 2 verschillende zijden waarmee je heel fijne of iets minder fijne spaghetti kan maken. Je rolt eerst het pastadeeg uit tot lange vellen en die duw je dan door de chitarra met een deegrol tot fijne sliertjes.
Heel eenvoudige toevoegingen, van ingrediënten die ik altijd in huis heb: kappertjes, olijven, ansjovis en tonijn. Platte peterselie uit de tuin en klaar!

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • enkele stelen peterselie (zonder blaadjes)
  • 10 gr kappertjes
  • 30 gr olijven, in plakjes gesneden
  • 3 ansjovisfileetjes, grof gehakt
  • zout
  • 200 gr uitgelekte tonijn (kies een goed merk)
  • peper van de molen
  • zeste van 1 citroen
  • blaadjes van platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke porties.
  • Neem 1 portie deeg en rol die uit met de deegrol.
  • Haal het deeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine).
  • Bestuif het deeg met wat semola en duw het door de chitarra. Ik koos de fijnste kant voor de spaghetti.
  • Bestuif de spaghetti met extra semola en maak er een nestje van. Laat de pasta drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Ga zo door tot alle pasta verwerkt is tot spaghetti.
  • In een diepe hapjespan verwarm je een bodempje olijfolie op mediumwarmte.
  • Haal de kiemen uit de knoflook en leg de knoflook met de peterseliestelen in de pan.
  • Laat ze zo'n 15 min op een laag vuur de olie smaak geven.
  • Gooi de aromaten daarna weg.
  • Doe de kappertjes in de pan, met de olijven en de ansjovisfileetjes.
  • Blijf goed mengen tot de ansjovis weggesmolten is.
  • Kook de pasta beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Voeg de al dente pasta toe aan de pan, samen met een pollepel pastakookvocht. Dit maakt het omscheppen makkelijker en je vormt er ook een saus mee.
  • Breek de tonijn in stukken en voeg hem toe aan de pasta.
  • Kruid met peper.
  • Warm de pasta goed door en werk af met citroenzeste en peterselie.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan dit gerecht niet zo goed heropwarmen. Eet de pasta meteen.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties