Koreaanse gehaktballetjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Het is prachtig weer! De Kamada Joe wordt klaargestoomd voor een schitterende zomer. Kolen er in, de vlam erbij en laat hem maar opwarmen tot 190°C, met een hitteschild aan de ene kant, daarbij een rooster en een extra rooster aan de andere kant boven de kolen. De balletjes stijven op in de koelkast en er staat een sticky sausje te pruttelen op het vuur.
Ben je er klaar voor?
Wat hebben we nodig:
- 500 gr gemengd gehakt
- 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
- 1 ei
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- een snuifje gemberpoeder
- 20 gr paneermeel
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 koffielepel getoaste sesamolie
- peper van de molen
- zout
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 1 eetlepel donkerbruine suiker
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel getoaste sesamolie
- 1 koffielepel maïzena
- 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
- enkele chilivlokjes naar smaak
- geroosterde sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
- Doe het gehakt in de schaal en meng het met de helft van de pijpajuintjes, het ei, de knoflook, het gemberepoeder, paneermeel, de sojasaus en de sesamolie.
- Kruid met peper en zout.
- Maak 20 balletjes van het gehakt en laat ze opstijven in de koelkast.
- In een sauspannetje meng je de andere ingrediënten (tem de chilivlokjes).
- Laat de saus rustig indikken op het vuur. Dat duurt niet heel lang. Zet het vuur op medium laag.
- Rijg de balletjes op metalen pennen.
- Vet de roosters in met een beetje olie.
- Leg de metalen pennen met de balletjes op het rooster boven het hitteschild en laat ze daar 8 min liggen.
- Draai ze om en laat ze nog 5 min verder grillen.
- Bestrijk de balletjes met saus aan beide zijden en geef ze nu kleur door ze enkele minuutjes boven de kolen op het andere rooster te leggen.
- Bestrooi met de resterende pijpajuintjes en sesamzaadjes.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Ik heb de balletjes geserveerd met gebakken uien en paprika's op een wrap. De wrap heb ik eerst opgewarmd op de BBQ en dan bestreken met wat van de saus.
Ook lekker als aperitiefhapje.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties