Zurkel in de room

Foto Cathy Van de Moortele

Zo'n 28 jaar geleden kochten we dit oude huis in Kaprijke, op het Plein. Het werd indertijd bewoond door 2 gezusters, die beiden een hoge leeftijd haalden. Ze hadden geen stromend water, maar benutten water uit de regenput, dat ze met een oude waterpomp naar boven haalden.
Deze kranige vrouwen hadden een grote moestuin, waar ze heel graag in werkten. De laatste jaren van hun leven was de tuin echter compleet verwilderd. We hebben nog altijd een rabarberplant, een jeneverbesstruik, een frambozenstruik en heel veel zurkel van Maria en Elvira. Die houden we in ere.
Het vaakst gebruikte recept voor zurkel, is inderdaad zurkelpuree. Maar je kan zurkel ook gebruiken in soepen en sauzen. Mijn opa maakte er omeletten van. 
Zurkel heeft de neiging onmiddellijk bruin te worden bij het stoven en dat vind ik niet bepaald appetijtelijk. Vandaag een recept met room en die kleur kan me wel bekoren. Voor wie nog nooit zurkel gegeten heeft: het is nogal zurig. Vandaar ook de naam zuring?

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr zurkel
  • 15 gr boerenboter
  • 80 ml room
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat

Hoe gaan we te werk:

  • Was de zurkel in ruim, koud water.
  • Verwijder de nerven en gekneusde plekjes.
  • Droog de zurkel goed (ik gebruik hiervoor de slazwierder) en snij hem grof.
  • Laat de boter smelten in een sauspan.
  • Stoof de zurkel kort, tot alle blaadjes verkleurd zijn.
  • Giet de zurkel af in een zeef en duw er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Pureer de zurkel glad in een hoge pot, met de staafmixer.
  • Voeg de room toe, kruid met peper, zout en een klein beetje vers geraspte nootmuskaat.
  • Breng de zurkel weer over in de sauspan en warm nog kort door.

TIP:

Ideaal als begeleider bij gepocheerde vis.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties