Bazella met rijst uit Palestina

Foto Cathy Van de Moortele

Twee prachtige dochters, een moeder uit de boekjes en een embryoloog als vader. Dit gezin uit Palestina wacht in BelgiĆ« op hun papieren, zodat ze hier een nieuw leven kunnen beginnen. De kinderen zijn meteen gestart met onderwijs in het Nederlands. Ook de ouders wagen zich aan de Nederlandse lessen en ik kijk op naar hun moed, hun energie en hun veerkracht. Deze mensen verlieten hun eens zo prachtige land, omdat ze geen vooruitzichten of veligheid meer hebben. Alles is kapot, hun toekomst is weg, er is alleen maar oorlog en haat. We zitten soms samen aan tafel waarbij ik les krijg over hun keuken en zij luisteren over wat wij hier hebben. Ze houden van verse vis, ik laat hen weten dat ze die hier best op de markt kopen. Ze zijn verbaasd wanneer ik zeg dat vlees in BelgiĆ« niet standaard halal is. Dat enkel Arabische, Turkse en Afghaanse winkels het halal vlees verkopen dat zij gewend zijn. Er zijn wel supermarkten bij ons die een halal afdeling hebben, maar ik zie er toch geen moslims vlees kopen... 
Bazella. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Ik dacht dat ze fasulia (bonen) bedoelden, maar nee, bazella zijn erwtjes en het is meteen ook de naam van dit gerecht: vlees met wortelen en erwtjes in tomatensaus. Je serveert het met rijst en gebakken vermicelli. Zorg voor voldoende vocht in het gerecht, zodat je extra saus hebt voor de rijst.

Wat hebben we nodig:

  • klontje ghee (geklaarde boter)
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 250 gr rundsstoofvlees, drooggedept en in kleine blokjes gesneden
  • 175 gr wortelen, geschraapt en in kleine blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • een eetlepel 7 spice (kruidenmix uit het Midden-Oosten)
  • 50 gr tomatenpuree
  • 150 gr diepvrieserwtjes
  • 2 laurierblaadjes
  • een kaneelstokje
  • 1 liter water, heet
  • 2 bouillonblokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de ghee warm worden met de olie in een snelkookpan.
  • Fruit de uisnippers tot ze glazig zijn.
  • Bak het vlees even mee, laat het wat kleur krijgen.
  • Voeg de wortelen toe en schep om. Laat de wortelen even mee kleuren.
  • Kruid met peper, zout en 7 spice.
  • Roer de tomatenpuree door het gerecht en bak die even mee tot het lekker begint te ruiken.
  • Strooi de erwtjes erbij en roer om.
  • Leg de laurierblaadjes en het kaneelstokje er op en overgiet met het hete water.
  • Verkruimel de bouillonblokjes in de pot en roer nog even door.
  • Sluit de snelkookpan en laat ze op hoog vuur onder druk komen.
  • Zet het vuur op medium.
  • Laat het eten sudderen op een laag vuurtje tot het vlees mooi zacht is.
  • Laat de stoom ontsnappen en open de snelkookpan.
  • Gooi de kaneelstok en de laurierblaadjes weg.

TIP:

Vul een kommetje met rijst en draai dat om in het midden van een bord. Schep de saus met de groenten en het vlees rond de rijst.
De tomatenpuree (en ook paprikapuree) koop ik in bokalen in de Turkse supermarkt. Gebruik altijd een propere lepel om de tomatenpuree uit de bokaal te halen, zodat hij heel lang kan bewaren zonder te beschimmelen.
Je kan ook rundergehakt gebruiken ipv stukjes stoofvlees.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties