Pittige zalm met furikake
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik vind het heerlijk dat allebei onze dochters ook heel erg genieten van lekker eten, uit eten gaan, andere eetculturen ontdekken en zelf koken. Toen de oudste dochter en haar vriend terug kwamen van hun reis naar Japan, brachten ze een zakje furikake voor me mee. Ik zag meteen tal van kansen. Dit is het eerste experiment:
Wat hebben we nodig:
- sesamolie
- 175 gr zalm zonder vel, in gelijke blokjes gesneden
- snuif zacht paprikapoeder
- snuifje cayenne
- 1 koffielepel oregano
- peper van de molen
- zout
- 150 gr gekookte rijst
- citroen, vers geperst
- 1/2 avocado, gepeld en ontpit, in plakken gesneden
- rode uiringen, dun gesneden
- 45 gr edamame boontjes, ontdooid
- 1/2 mini komkommer, in plakjes gesneden
- furikake
- sriracha mayonaise
Hoe gaan we te werk:
- Laat de olie opwarmen in de pan.
- Dep de blokjes zalm droog.
- Meng alle kruiden en wrijf hier de zalm mee in.
- Bak de zalmblokjes tot ze een korstje hebben. Ze mogen nog een beetje rosé zijn binnenin.
- Doe de rijst in een kom.
- Leg de blokjes zalm op de rijst en besprenkel ze met citroensap.
- Verdeel de plakken avocado, ringen uien, edamame en komkommerplakjes over het kommetje.
- Strooi de furikake over het gerecht.
- Werk af met de pikante saus.
TIP:
Furikake is een kruidenmix op basis van zeewier, geroosterde sesamzaadjes, zout en suiker. In mijn versie zit ook chili, wat het dan weer een pittige versie maakt.
Je kan de rijst koud of warm serveren.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties