Ricotta gehaktballetjes in spinazieroomsaus
Foto Cathy Van de Moortele |
Ze zijn heel zacht, deze balletjes. Je kan ze bakken in de pan in een beetje olie, maar ik heb ze meteen in de oven gegaard zodat ik er geen omkijken naar had.
De saus maakt ze nog lekkerder. Doe jij er pasta bij? Of liever rijst? Het recept is goed voor 40 balletjes.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 450 gr gemengd gehakt, op kamertemperatuur
- 125 gr ricotta
- 20 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 1 ei
- 65 gr paneermeel
- 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
- peper van de molen
- zout
- 1 eetlepel oregano
- 30 gr boerenboter
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- 15 gr vloeiende bloem
- 240 ml slagroom
- 125 gr ricotta
- 125 gr verse spinazie, gewassen en gesnipperd
- 40 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Zet een ovenschaal klaar en doe er een scheutje olijfolie in.
- Doe het gehakt in een kom.
- Voeg de ricotta, Parmezaanse kaas, het ei en het paneermeel toe.
- Kruid met knoflook, peper, zout en oregano.
- Zet deze vulling 10 min in de koelkast.
- Rol 40 balletjes van 20 gr en leg ze in de ovenschaal.
- Bak de balletjes 15 min, schud de schaal even zodat de balletjes draaien en bak ze daarna nog 10 min.
- Ondertussen laat je de boter smelten.
- Laat de knoflook geurig worden in de boter en pas op dat hij niet verbrandt.
- Roer de bloem door de boter tot een mooie roux. Laat de bloem even uitbakken zonder te laten kleuren.
- Giet er de slagroom bij en warm goed door.
- Klop de ricotta met een garde door de room.
- Strooi de spinazie in de saus en warm nog even goed door, zonder de saus aan de kook te brengen.
- Kruid de saus met peper en zout.
- Mix de saus glad.
- Voeg de balletjes toe aan de saus.
- Laat de Parmezaanse kaas smelten in de saus.
TIP:
Maak je handen licht vochtig met koud water, om de balletjes mooi egaal te rollen.
Ik gebruik een kleine koekjesschep om gelijke balletjes te vormen.
Reacties