Zeevruchtenbisque

Foto Cathy Van de Moortele

Wat is hij prachtig van kleur, deze zeevruchtenbisque. De saffraan is een must, zorg dan ook dat je echte saffraan in huis haalt. Ik denk dat dit eentje wordt voor de feestdagen.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 selderstengel, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • 2 rijpe tomaten, in brunoise gesneden
  • zeste van 1/2 sinaasappel
  • snuifje cayenne
  • zout
  • 20 draadjes saffraan
  • 500 ml garnalenbouillon (of schelpdierenbouillon of visbouillon)
  • 250 ml water
  • 60 ml slagroom
  • 200 gr zeevruchten, ontdooid

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset op het fornuis en warm hem op.
  • Voorzie de pot van een scheutje olijfolie en een klontje boter.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Eenmaal ze wat zachter zijn, voeg je de selder en wortel toe en laat je die samen zacht worden, zonder te kleuren.
  • Voeg de knoflook toe en gaar die even mee.
  • Voeg de tomatenblokjes en sinaasappelzeste toe en laat de tomaatjes zacht worden.
  • Kruid met cayenne en zout.
  • Kneus de saffraandraadjes in een vijzel en giet er een beetje van de bouillon over. Laat de saffraan 10 min weken.
  • Overgiet met het saffraanvocht, de bouillon en het water en breng de soep aan de kook. 
  • Gaar de soep 20 min op medium.
  • Mix de soep glad. Gebruik hiervoor een goede staafmixer of een blender.
  • Giet de soep terug in de pot en doe er de slagroom en de zeevruchten bij.
  • Warm nog even goed door zodat de zeevruchten garen, maar kook de soep niet meer.

TIP:

Je kan de soep perfect invriezen en ze nadien afwerken met de room en de zeevruchten.
Strooi wat paprikapoeder over de soep wanneer je ze in de borden geschept hebt. 
Je kan ook een deel van de zeevruchten mee mixen in de soep. 

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties