Cordon bleu soep

Foto Cathy Van de Moortele

Kijk, ik vind dit dus echt leuk, van die maaltijdsoepen. Deze cordon bleu soep bijvoorbeeld: een maaltijdsoep van kookvaste aardappelen, kip, ham en kaas. Ik koos voor vers geraspte cheddar en emmental, omdat de cheddar extra smaak en kleur brengt. Kies een dikke plak ham bij de slager en snij die in blokjes. Je kan nog vers gebakken brood serveren bij de soep. De kip had ik daags voordien gegaard in bouillon met ui, selder, wortel, peperkorrels, laurier en peterseliestengels. Die bouillon gebruikte ik uiteraard ook voor mijn soep.

Wat hebben we nodig:

  • 30 gr boter
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 800 ml kippenbouillon
  • 250 gr vastkokende aardappelen, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
  • 250 ml culinaire room
  • 70 ml volle melk
  • 1 koffielepel mosterd
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • platte peterselie, fijngesnipperd + extra voor de afwerking
  • 150 gr kipfilet, gegaard in bouillon en in blokjes gesneden
  • 150 gr ham, in blokjes gesneden
  • 75 gr emmental, vers geraspt
  • 75 gr cheddar, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de boter smelten in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Strooi de bloem over de uien en roer die goed om.
  • Laat de bloem uitbakken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Bevochtig de roux geleidelijk aan met de bouillon en roer goed zodat er geen klontertjes zijn.
  • Warm de bouillon goed door.
  • Strooi de aardappelblokjes in de soep en gaar ze 10 min. Roer af en toe zodat de roux zich niet vastzet op de bodem van de pot.
  • Giet de room en melk bij de soep en kruid met moster, peper, zout en paprikapoeder.
  • Strooi een deel van de peterselie in de soep en hou de rest apart voor de afwerking.
  • Warm de kip en ham op in de soep.
  • Zet de pot van het vuur en laat de kaas smelten in de soep.
  • Verdeel de soep over 4 kommen en werk af met extra peterselie en paprikapoeder.

TIP:

Rasp zelf je kaas. Voorgeraspte kaas is geen zuivere kaas meer. Er worden producten aan toegevoegd om de kaas niet te laten klonteren. 

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties