Hutsepot

Foto Cathy Van de Moortele

Ik haat hutsepot met heel mijn lichaam. Ik hou niet van de reuk, ik hou niet van de smaak, echt, ik hou niet van hutsepot. Maar het is die tijd van het jaar en mijn man is er dol op. Ik had een dagschotel hutsepot meegebracht van een gekende slager in de buurt. Ook al hou ik helemaal niet van hutsepot, ik was ferm teleurgesteld toen ik het bakje prut zag staan. Een half stukje worst, 1 aardappel, wat groenten en vooral veel vocht. Dat kon beter... Boodschappen doen dus. Meteen mijn grootste Le Creuset op het fornuis gezet, zodat de hubs de komende winter nog een paar keer hutsepot kan eten.

Wat hebben we nodig:

  • boerenboter
  • 2 uien, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 dikke prei, schoongemaakt en grof gesnipperd
  • 3 wortelen, geschraapt en grof gesneden
  • 100 gr selder, schoongemaakt en grof gesneden
  • 2 rapen, geschraapt en grof gesneden
  • 150 gr spruiten, schoongemaakt
  • 300 gr savooikool, schoongemaakt en grof gesneden
  • 2 runderbouillonblokjes
  • peper van de molen
  • zout
  • 4 laurierblaadjes
  • 600 gr aardappelen, geschild en in 4-6 stukken gesneden
  • 2 braadworsten
  • 250 gr ham (dikke plak), in 4 gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een klont boter warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de prei toe en fruit hem even mee. Laat hem niet kleuren.
  • Voeg ook de wortelen en selder toe en fruit die ook even mee.
  • Leg de raapjes, spruiten en savooi op de groenten en meng.
  • Verkruimel de bouillonblokjes boven de groenten en zet bijna onder water. Doe dat meteen met heet water. 
  • Kruid met peper, zout en laurier.
  • Breng de groenten aan de kook en laat ze dan 30-45 zachtjes pruttelen.
  • Voeg de aardappelen toe en laat ze meegaren.
  • In een pan laat je wat boter goed warm worden.
  • Bak de worsten aan beide zijden aan tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Leg de worsten en de ham in de hutsepot en laat die meegaren.
  • Haal het vlees uit de pot en hou het warm.
  • Gooi de laurierblaadjes weg.
  • Stamp een deel van de groenten.
  • Kruid af.
  • Leg het vlees terug in de hutsepot.

TIP:

Serveer de hutsepot met een flinke schep mosterd.

Reacties