Pistache muffins
Foto Cathy Van de Moortele |
Je maalt de ongezouten pistachenoten fijn in de keukenrobot, zonder dat het een pasta wordt. Je moet een soort fijne kruimels hebben. Die worden gemengd met bloem en suiker, boter en eieren en zure room. We bakken 10 heerlijke muffins en vullen die na afkoelen met pistachepasta (te koop in Turkse en Arabische supermarkten). De muffins worden afgewerkt met fondantsuiker en extra pistachenootjes.
Wat hebben we nodig:
- 125 gr ongezouten pistachenoten + 25 gr extra voor de afwerking
- 210 gr patisseriebloem
- 5 gr bakpoeder
- 3 gr natriumbicarbonaat
- snuifje zout
- 100 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 220 gr fijne griessuiker
- 2 eieren
- merg van 1 vanillestokje
- 120 ml (verse) melk
- 120 gr zure room
- 120 gr pistachepasta
- 100 gr fondantsuiker
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 195°C.
- Zet een bakplaat klaar met daarop een muffinvorm, gevuld met papieren muffinvormpjes.
- Maal de pistachenoten tot fijne kruimels in de keukenrobot.
- Meng de gemalen pistachenoten met de bloem, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout.
- Klop de boter romig met de suiker tot de suiker volledig opgenomen is.
- Voeg de eieren Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n toe en klop na elke toevoeging.
- Doe er het vanillemerg bij en meng nogmaals.
- Voeg afwisselend melk en zure room toe aan de droge ingrediƫnten. Meng telkens kort, om te voorkomen dat je taaie muffins krijgt.
- Schep het beslag in de muffinvormen. Ik heb 10 muffins gemaakt van telkens 90 gr beslag.
- Bak de muffins 18-20 min.
- Laat de muffins afkoelen in de vorm gedurende 10 min.
- Laat ze verder afkoelen op een rooster.
- Gebruik een appelboor om een gat te maken in de bovenkant van de muffins. Boor niet te diep door, de bodem mag niet stuk gaan. Ga tot 3/4 van de muffin.
- Doe de pistachepasta in een spuitzak en vul het gat op.
- Verwarm de fondantsuiker tot lichaamstemperatuur en versier hiermee de muffins.
- Strooi pistachenootjes meteen over het nog warme glazuur.
- Laat het glazuur opstijven.
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Als fondantsuiker te warm wordt, kan je hem niet meer gebruiken. Verwarm hem dus au bain marie of op een heel laag pitje (niet in de microgolf).
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties