Sesambrood
Foto Cathy Van de Moortele |
Een wit brood verrijkt met geroosterde sesamzaadjes. Ik koop de geroosterde zaadjes in de Turkse winkel (je kan ze ook zelf rooster, maar waarom?) en verwerk die in mijn brooddeeg voor wit brood. Resultaat: een heerlijk krokant brood met de nootachtige smaak van de zaadjes. Zo lekker met boerenboter en zelfgemaakte frambozenconfituur.
Zoals 90% van de gevallen: mijn brood wordt gebakken in de Emile Henry broodbakbol. Je kan ook opteren om het brood te bakken in een zware pot, type Le Creuset, als je geen Emile Henry broodbakbol hebt. Of je zet hem op je verlanglijstje voor de feestdagen?
Wat hebben we nodig:
- 280 ml water, op kamertemperatuur
- 12 gr verse gist
- 500 gr bloem voor wit brood (geen mix)
- 7 gr zout
- 15 gr smout
- 50 gr geroosterd sesamzaad
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Roer door met een garde tot de gist is opgelost.
- Schep de bloem bij het vocht en laat de Kenwood alvast beginnen met kneden (kneedhaak).
- Strooi het zout bij het deeg tijdens het kneden.
- Eenmaal je een homogeen deeg hebt, voeg je de smout toe.
- Voeg als laatste ook de sesamzaadjes toe.
- Laat het deeg in totaal 11 min kneden op stand 1.
- Bol het deeg los op en laat het 20 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Ontgas het deeg door er met je vuist in te slaan en bol het deze keer strak op.
- Leg het deeg opnieuw in de kom met deksel en laat het nogmaals 20 min rusten.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem.
- Draai de kom om zodat het deeg op je werkblad ligt.
- Gebruik beide vuisten om het deeg te ontgassen.
- Bol het deeg goed op.
- Bestrooi een rijsmandje met wat bloem.
- Leg de deegbal in het mandje, met de naad naar boven.
- Dek af met een handdoek.
- Laat het deeg 45 min rijzen.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 230°C.
- Open de broodbakbol en zet de koepel even apart.
- Bestuif de schaal met een beetje bloem.
- Keer de rijsmand om op de schaal. Het brood ligt nu mooi op de schaal.
- Bestuif het brood lichtjes met wat bloem en snij het brood in op meerdere plaatsen.
- Ik maak 3 insnijdingen naast elkaar, draaide de schaal en maakte nog 3 insnijdingen aan de andere kant.
- Zet de koepel op de schaal en schuif de broodbakbol voor 20 min in de oven.
- Verwijder de koepel en verminder de temperatuur naar 210°C.
- Bak het brood nog 20 min.
- Haal het brood van de schaal en laat het volledig afkoelen op een rooster.
TIP:
Ik bewaar het afgekoelde brood in een linnen broodzak.
Werkwijze met een gietijzeren pot: Laat de pot met deksel mee opwarmen in de oven. Draai het rijsmandje met brooddeeg om op een vel bakpapier. Open de hete pot en laat het brooddeeg voorzichtig met bakpapier en al zakken in de pot. Zet het deksel er weer op. Volg de rest van het recept.
Gebruik een lame of een scheermesje om het brood in te snijden.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties