Gratin dauphinois
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik vind de herfst wel een fijne periode, met zon die door de waaier aan gekleurde bladeren schijnt, de tuin die verandert, de nog aangename temperaturen. Op de koudere, natte dagen zet ik een schotel in de oven als troostvoer. Deze gratin dauphinois bijvoorbeeld. Heerlijk met een stuk gebraad. Wat denk je?
Wat hebben we nodig:
- klontje boter
- 250 ml slagroom
- 65 gr zure room
- 10 gr boerenboter, gesmolten
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- peper van de molen
- zout
- 1 takje thijm, gerist
- zoet paprikapoeder
- 900 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
- 100 gr emmenthal, geraspt
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vet een ovenschaal in met boter.
- Verwarm de room met de zure room, de boter en de tenen knoflook.
- Kruid de saus met peper, zout, thijm en laat ze 10 min trekken.
- Droog de aardappelen en snij ze in gelijke plakjes, niet te dik.
- Kruid de aardappelplakken met peper en zout.
- Schik de plakjes aardappel rechtopstaand en naast elkaar, in de ovenschaal.
- Giet de saus voorzichtig over de aardappeltjes, bestuif met paprikapoeder en bestrooi met de geraspte kaas.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ze 1u30 in de oven.
- Haal de folie weg en zet de schaal nog 15 min in de oven. Prik in de aardappeltjes om te zien of ze gaar genoeg zijn.
- Laat de gratin 15 min staan op een rooster vooraleer je hem serveert.
TIP:
Neem kookvaste aardappelen. Kruimige aardappelen zullen hun vorm niet behouden.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties