Aardappelpreisoep met soepvlees en Turnip microgreens

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van herfstsoepen: dik, romig en liefst met vlees of vis. Deze soep is precies wat ik wou op een zonnige herfstdag. De lucht is mooi en de tuin verandert elke dag van kleur. Veel bloemen zijn uitgebloeid maar de siergrassen blijven het kijken waard.
Soep dus. Het is een dikke soep, gemaakt met verse runderbouillon. Ik kocht een stuk soepvlees met bot en dat was de basis voor mijn bouillon. Neem gerust een brik bouillon of ga voor bouillonblokjes als je geen zin hebt om verse bouillon te maken, maar als je de tijd hebt: vers gemaakte bouillon is zalig.
Chefs Boeket heeft niet alleen Foxy Pea scheutjes in huis, maar ook Turnip microgreens. Ik hou van de pittigheid en de crunch van microgreens. Koop ze zo vers mogelijk en bewaar ze op kamertemperatuur, ze worden niet beter van een koelkast. 
Voeg het soepvlees pas toe na het mixen van de soep en zorg dat je ook de takjes thijm en de laurierblaadjes op voorhand verwijdert... je bent gewaarschuwd. De Turnip microgreens voeg je pas toe net voor je de soep serveert, zodat ze mooi knapperig en fris blijven.

Foto Cathy Van de Moortele

Wat hebben we nodig:

  • boerenboter
  • 300 gr prei, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld
  • 500 gr kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 800 ml (verse) runderbouillon, heet
  • 200 ml water, heet
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bosje verse thijm, vastgebonden met keukentouw
  • peper van de molen
  • zout
  • 120 ml culinaire room
  • fijngesneden soepvlees
  • Turnip greens

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een klont boter smelten in een zware pot, type Le Creuset.
  • Voeg de gewassen prei toe en laat die wat zachter worden. Zet het vuur niet te hoog.
  • Rasp de knoflook boven de prei en gaar die even mee.
  • Was de aardappelblokjes en voeg ze toe aan de pan.
  • Roer goed om en overgiet alles met de hete bouillon en het water.
  • Doe de laurierblaadjes, het bosje thijm, peper en zout bij de soep en breng ze aan de kook.
  • Verminder het vuur, zet een deksel schuin op de pot en laat de soep garen tot de aardappelen zacht zijn.
  • Gooi de laurier en thijm weg.
  • Mix de soep glad. Voeg extra water toe als de soep toch te dik blijkt te zijn.
  • Roer de room door de soep en breng ze nog even aan de kook.
  • Voeg wat fijngesneden soepvlees toe als je dat lekker vindt.
  • Schep de soep in kommen en werk af met Turnip microgreens.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Chefs Boeket levert niet alleen aan de groothandel maar ook aan particulieren. Neem contact met hen op voor meer info. Je kan Chefs Boeket terugvinden op Instagram en op Facebook.
Turnip is Engels voor rapen. En dat gaat prima samen met aardappelen.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties