Spinazie quiche

Foto Cathy Van de Moortele

De jongste dochter springt nog even binnen voor een snelle lunch en daarna gaat ze richting Nice voor enkele dagen, met de papa. Een beetje bezinnen, zon opnieuw, verkennen en lekker eten. Laten we duimen voor mooi weer en verse batterijen.
Deze quiche heeft een zelfgemaakte korst. Kneed ze niet te lang, zodat ze mooi "vlokkerig" blijft en niet taai wordt. In de vulling gaan maar liefst 10 eieren! Daar had ik er ook genoeg van, na ons weekje Puglia, want onze kippen nemen geen vakantie in deze periode. Genieten dus weer.
Ik doe aan restverwerking als ik een quiche maak. De slager had me gegaard varkensgebraad meegegeven en dat leek me wel een goed idee voor in mijn quiche.

Wat hebben we nodig:

  • 175 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 115 gr boerenboter, ijskoud, in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • 1 - 2 eetlepels water, ijskoud
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 225 gr verse spinazie, gewassen en gedroogd
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 10 eieren
  • 240 ml slagroom
  • 100 gr varkensgebraad, gebakken en fijngesnipperd
  • 60 gr mozzarella, geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • In de keukenrobot meng je de bloem met het zout. Gebruik hiervoor het gladde mes.
  • Terwijl de robot draait op stand 1, voeg je geleidelijk aan de boter toe.
  • Pulseer in korte perioden, zodat het deeg zanderig wordt.
  • Voeg het ei toe en pulseer tot het ei is opgenomen.
  • Voeg water toe indien nodig.
  • Neem een quichevorm met opstaande, gegolfde randen, die een diameter heeft van 24cm.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad en leg het deeg in de vorm.
  • Druk mooi aan in de randen en snij overtollig deeg weg.
  • Zet de vorm met het deeg 20 min in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Doe wat olijfolie in een hapjespan.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de knoflook toe. Gaar die even mee.
  • Doe de uitgelekte spinazie bij de uien en laat die slinken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en snij ze kleiner.
  • Laat de spinazie afkoelen op een bord en giet eventueel vocht nog weg.
  • In een kom klop je 10 eieren los.
  • Voeg de slagroom, het varkensgebraad, de mozzarella en de spinazie toe.
  • Haal de vorm weer uit de vriezer.
  • Zet de vorm op een ovenrooster en giet er de vulling in.
  • Schuif de quiche voor 50 min in de oven.
  • Zorg dat de korst mooi gekleurd is en de eieren gestold.
  • Laat de quiche lauwwarm worden op een rooster, in de vorm.
  • Eet de quiche lauwwarm of koud.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan de quiche daags voordien al klaar maken.
Wikkel de quiche in folie en warm ze op in een oven van 150°.
Vervang het varkensgebraad door snippers ham of kipfilet.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties