Spinazie tortelloni met ricotta
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik hou van gevulde pasta, niet alleen het opeten er van maar ook het maken is voor mij een feest. Tortelloni vouwen geeft voldoende. De vulling doe ik liefst in een spuitzak, dat maakt het makkelijker werken. Deze tortelloni maakte ik als toevoeging in een maaltijdsoep (zie het recept van gisteren), maar je kan ze ook serveren in een zelfgemaakte tomatensaus of met gebruinde salieboter bijvoorbeeld.
Wil je de tortelloni nu maken maar op een andere dag eten? Vries ze dan in op een bakplaatje dat je eerst met semolina bestrooid hebt. Zorg dat de tortelloni elkaar niet raken. Eens ze bevroren zijn, kan je ze overbrengen in een diepvriesdoos of diepvrieszak. Haal dan uit wat je nodig hebt op het moment dat je ze wilt koken. Uit dit recept haalde ik 60 tortelloni.
Het spinaziepoeder koop ik bij Pit&Pit. Het bewaart echt lang en je kan het toevoegen aan soepen of smoothies ook bijvoorbeeld.
Wat hebben we nodig:
- 120 gr ei
- 10 gr spinaziepoeder
- 110 gr semola de Cecco
- 110 gr "00" pastabloem
- 250 gr ricotta
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 45 gr spinazie, gewassen
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
- Meng de eieren met het spinaziepoeder en de twee soorten bloem.
- Kneed alles mooi tot een goed samenhangend deeg.
- Laat het pastadeeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
- Ondertussen maken we de vulling klaar.
- Doe de ricotta in een kom en rasp er de Parmezaanse kaas boven. Gebruik hiervoor een heel fijne rasp, zoals een microplane.
- Kook de spinazie in een klein beetje water tot ze zacht is. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit en droog ze met keukenpapier.
- Hak de spinazie zo fijn mogelijk en roer ze door de kaas.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Rol het pastadeeg uit tem stand 5 van 9 standen.
- Snij uit de lasagnevellen vierkantjes van 5x5cm.
- Breng de vulling over in een spuitzak.
- Spuit kleine hoopjes vulling op de vierkantjes (begin met eentje om te testen hoeveel vulling er in kan) en vouw ze tot driehoekjes.
- Leg het driehoekje met de punt naar boven voor je en vorm de tortelloni. Hoe dat moet, zie je best in dit filmpje.
- Vorm zo alle tortelloni. Laat ze even drogen op een horizontaal pastadroogrek.
- Gaar de tortelloni in ruim, gezouten water.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Rasp zelf je Parmezaanse kaas.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties