Kip uit het Midden-Oosten
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Een volledige kip braden, dat is gewoon zalig! Deze keer snijden we de kip open met een gevogelteschaar en breken we het borstbeen, zodat de kip plat ligt op het ovenrooster.
De kip wordt gemarineerd met kruiden uit het Midden-Oosten. Maar weet je wat het belangrijkste is? De kip goed wassen voor je ze inwrijft met de marinade. Verwijder het vette gedeelte van de poep, snij onzuiverheden weg en was de kip in ruim, koud water waar je een flinke scheut azijn en het sap van 1 citroen aan toevoegt. Je zal schrikken van wat er allemaal in het water komt te liggen...
Wat hebben we nodig:
- 1 volledige biokip
- azijn
- citroen
- 1 eetlepel tomatenpuree (of paprikapuree)
- 2 rijpe tomaten
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 eetlepel oregano
- 1 koffielepel thijm
- 1 koffielepel 7 spice
- 1 koffielepel zoet paprikapoeder
- 1 koffielepel komijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- sap van 1/2 citroen
- 30 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
- Snij overtollig vet en de puntige uiteinden van de vleugels weg. Verwijder restanten van ingewanden.
- Met een gevogelteschaar snij je de kip open aan beide zijden van het borstbeen.
- Draai nu de kip om en duw ze plat (je hoort het borstbeen kraken).
- Vul een kom met koud water en doe er flink wat azijn en het sap van 1/2 citroen in.
- Leg de kip in het water en was ze goed. Laat de kip 30 min in het water liggen.
- Giet de kip af en spoel ze.
- Dep de kip droog met keukenpapier.
- Neem een scherp mesje en maak ondiepe insnijdingen in de kip.
- Blender de tomatenpuree met de verse tomaten en de knoflook.
- Voeg alle kruiden toe en meng goed.
- Doe de olijfolie en de yoghurt bij de marinade en smeer er de kip mee in.
- Laat de kip 1u marineren.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C.
- Zet een bakplaat met rooster klaar.
- Doe 500 ml water in de bakplaat.
- Leg de opengesneden kip op het rooster op de bakplaat.
- Bak de kip 40 min.
- Besprenkel de kip met de gesmolten boter en schuif ze terug in de oven.
- Bak de kip nog 30-40 min of tot ze goed gaar is.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
De uiteinden van de vleugeltjes snijden we weg om te vermijden dat ze verbranden.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties