Spaghetti met gebakken scampi

Foto Cathy Van de Moortele

Ik voel weer een pastaperiode aan komen. Zelf pasta maken is zo rustgevend, het is een vorm van therapie, tot rust komen. Het bedenken van andere recepten, geeft me zoveel blijdschap. Soms word ik wakker met een idee in mijn hoofd en dan sta ik om 7u 's morgens al pastadeeg te maken.
Dit is zo'n gerecht waar iedereen wel blij van wordt. 

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • 450 gr scampi, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • boerenboter
  • zeste van 1/4 citroen
  • 400 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 30 ml witte wijn
  • enkele basilicumblaadjes, gesnipperd
  • 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verwerk het deeg tot spaghetti.
  • Laat de spaghetti kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Dep de scampi droog met keukenpapier en doe ze in een kom.
  • Doe 2 eetlepels olijfolie, peper en zout, de knoflook, peterselie en chilivlokjes bij de scampi en meng.
  • Breng de scampi over in een grote pan, waar ze in 1 laag in passen.
  • Zet de pan voor 6 min in de oven.
  • Haal de pan uit de oven en voeg onmiddellijk een klontje boter en de citroenzeste toe.
  • Meng alles door elkaar en zet apart.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Laat de gehalveerde tomaatjes zacht worden.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Gebruik een aardappelstamper om de tomaatjes een beetje te crushen.
  • Voeg nog een extra teentje geraspte knoflook toe. 
  • Werk de saus af met basilicum, kappertjes en extra peterselie.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • Voeg de scampi toe aan de saus en warm die weer op.
  • Voeg de al dente pasta toe aan de saus en voeg ook een pollepel pastakookvocht toe.
  • Schep de pasta op 2 borden en zorg dat de scampi eerlijk verdeeld zijn. Maar niemand die het weet als je er al 2 opgegeten hebt op voorhand...
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Het ziet er mooi uit als je de staarten wel aan de scampi laat vastzitten, maar die keuze laat ik over aan jou.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties