Pompoensoep met gehaktballetjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Het seizoen van de pompoenen is geopend. Ik zie de pompoenvelden in Portland, Oregon voor me, waar ik als au pair samen met het meisje waar ik voor zorgde, pompoenen ging uitkiezen voor Halloween. Het uithollen van de pompoen was een heel werk en ook niet het properste werk. Behoorlijk vies zelfs, om die glibberige vezels en pitten te verwijderen. Maar het stralende gezichtje eens de kaarsjes in de pompoen oplichtten? Zalig!
Pompoensoep met balletjes. Ik koos voor een butternut, omdat die heel hanteerbaar is en weinig pitten bevat. De butternut gaar ik in de oven, voor de beste smaak.
Ons shoppingdagje in Sluis resulteerde met enkele grote tassen kleren voor mijn man en twee zakken vlees, kaas en charcuterie van mijn kant. Want ik hou van mooie slagerszaken en die vond ik ook in Sluis. Het gehakt was heel smeuïg en puur, ik zou het zo allemaal kunnen opeten hebben, maar ik moest voldoende overhouden voor soepballetjes.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- klontje boter
- 1 grote ui, gepeld en grof gesneden
- 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
- 100 gr courgette, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel tomatenpuree van een goed merk (of paprikapuree van de Turkse winkel)
- 475 gr pompoenpuree
- 1/2 koffielepel komijnpoeder
- 1/2 koffielepel korianderpoeder
- 1/2 koffielepel zacht paprikapoeder
- peper van de molen
- zout
- 1 l (verse) kippenbouillon, heet
- 50 ml room
- 100 gr gemengd gehakt
- nootmuskaat, vers geraspt
- platte peterselie, fijngesnipperd
- 30 gr pompoenpitten, geroosterd in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie en boter opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
- Fruit de ui glazig.
- Meng de geraspte knoflook onder de uien en laat die nog even verder bakken.
- Bak de courgetteblokjes mee, die mogen een beetje kleuren.
- Roer de tomatenpuree door de uien en bak die even mee, zodat hij veel smaak vrijgeeft.
- Doe de pompoenpuree bij de uien en kruid met komijn, koriander, paprikapoeder, peper en zout.
- Overgiet met de hete bouillon.
- Breng de soep aan de kook. Aangezien de pompoen al gaar is, zal de soep niet lang hoeven op te staan.
- Blender de soep.
- Ondertussen kruid je het gehakt met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
- Draai kleine balletjes van de soep en gaar ze kort in een beetje bouillon.
- Voeg de gare balletjes toe aan de soep.
- Schep de soep in diepe kommen en zorg dat elke kom ook soepballetjes bevat.
- Werk af met een scheutje room, wat paprikapoeder, gesnipperde peterselie en geroosterde pompoenpitten.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Nootmuskaat en pompoen gaan goed samen.
Je kan ook andere pompoensoorten gebruiken.
Ik serveer de soep met versgebakken brood.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties