Cake met citroenpudding

Foto Cathy Van de Moortele

Ik vond het heel bijzonder om deze cake te maken. Je vertrekt van een cakebeslag met daarop een laag citroenpudding en daarna de rest van het cakebeslag. Net voor het opdienen, bestuif je de cake met een laagje bloemsuiker. Je kan er ook nog vers geklopte slagroom bij serveren als je wilt.
Als je geen boer in de buurt hebt die verse melk verkoopt, gebruik dan bij voorkeur volle melk.

Wat hebben we nodig:

  • 3 stukken schil van citroen (zonder wit)
  • 300 ml verse melk
  • 1 ei
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 40 gr vanillepoeder Imperial
  • 40 ml citroensap
  • 2 eieren
  • 100 gr fijne griessuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 120 ml verse melk
  • 220 gr patisseriebloem
  • 15 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • bloemsuiker voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de stukken schil in een steelpan en giet er de melk bij.
  • Warm de melk goed op, zonder hem te laten koken.
  • Laat de melk op een laag vuur een kwartiertje trekken.
  • Doe het ei met de suiker in een kom en mix alles glad met de handmixer. De suiker moet opgelost zijn. Neem daar de tijd voor.
  • Zeef het vanillepoeder bij dit beslagje en klop het er goed door, zodat je geen klontertjes hebt.
  • Verfris met citroensap en mix een laatste keer.
  • Gooi de citroenschillen weg.
  • Giet de warme melk in deeltjes bij het beslagje en klop telkens goed.
  • Breng alles weer over in de steelpan en zet die op het vuur, terwijl je blijft kloppen met een garde.
  • Laat de citroenpudding indikken.
  • Stort de pudding op een plaatje en dek meteen af met plastic folie.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng nu de eieren met de suiker en het vanillemerg. Gebruik hiervoor opnieuw de handmixer.
  • Voeg zowel olie als melk toe.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en het zout en zeef dit boven het beslag.
  • Meng kort.
  • Vet een taartvorm van 22cm diameter in met boter en bestuif hem met wat bloem.
  • Tik overtollige bloem uit de bakvorm.
  • Giet de helft van het beslag in de bakvorm.
  • Schep hier voorzichtig de citroenpudding op.
  • Giet de rest van het beslag over de pudding en strijk het beslag glad.
  • Bak de cake 35 min.
  • Laat hem afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Ontvorm de cake en bestuif hem met bloemsuiker.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Klop slagroom op tot zachte pieken. Je hoeft hem niet te zoeten.
Je kan ook maïzena gebruiken ipv vanillepoeder. Het vanillepoeder geeft extra smaak.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties