Pasta mollicata

Foto Cathy Van de Moortele

Het gebeurt niet vaak dat ik pasta koop, maar ik had een pak verse fettucini meegebracht uit de versafdeling van de supermarkt. Er zijn toch wel wat volgers die er tegenop zien of die geen tijd hebben om zelf verse pasta te maken. Of ze vinden het toch wel een beetje intimiderend en weten niet goed hoe ze er aan moeten beginnen. Verse pasta uit de versafdeling dus.
Een heel eenvoudig en goedkoop recept. Ansjovisjes op olie, ze staan standaard in mijn koelkastdeur omdat ansjovis nu eenmaal een prima smaakmaker is zonder dat het echt naar vis gaat smaken. Laat de ansjovisjes mooi wegsmelten in de olijfolie met een beetje van de olie uit het bokaaltje voor extra smaak. Het broodkruim kan je verwerken in de saus maar ik hou er van om het broodkruim grof te hakken en te bakken in een beetje olie, zodat ik het achteraf over de pasta kan strooien. Mollicata is trouwens Italiaans voor broodkruim.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 5 ansjovisjes met een beetje van de olie
  • 1 koffielepeltje Calibrese pepertjes (optioneel)
  • 1 kleine ui, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 tomaat, in kleine blokjes gesneden
  • 250 gr verse fettucini
  • zout
  • 50 gr oud wit brood, in kleine blokjes gedroogd in de oven
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • Parmezaanse kaas
  • witte ansjovisjes

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een diepe hapjespan op het vuur en warm daar wat olijfolie in op. Kies medium warmte.
  • Voeg de ansjovisjes met een beetje van de olie uit het bokaaltje toe en laat ze wegsmelten.
  • Roer de Calibrese pepertjes door de ansjovis (optioneel).
  • De ui en de knoflook mag in de pan, fruit die tot ze zacht zijn zonder te laten kleuren.
  • Eenmaal de uien zacht zijn, mogen de tomaatjes erbij. Laat die helemaal zacht worden tot je een mooie saus bekomt.
  • Kook de fettucini beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Snij het broodkruim nog eens grof met een groot mes.
  • Bak het broodkruim krokant in een beetje olijfolie. Zet het vuur niet te hoog, zodat het kruim niet verbrandt.
  • Strooi de peterselie in de saus en voeg de al dente pasta toe, samen met een pollepel van het pastakookvocht.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe kommen en werk af met het gebakken broodkruim, vers geraspte Parmezaanse kaas en enkele witte ansjovisjes.

TIP:

Het originele recept vraagt om pecorino kaas, maar die had ik niet in huis. 
Ontkorst een snede wit brood en snij het brood in kleine blokjes. Droog het brood een half uurtje in een oven van 100°C.
Voeg extra pastakookvocht toe aan de saus als die te droog lijkt.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties