Kalkoenhaasjes met boter-honingsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Net zoals je kippenhaasjes hebt, heeft kalkoen ook deze fileetjes, zij het dan een stuk groter. Ik had ze meegebracht uit Delhaize, maar wist nog niet meteen wat ik er mee zou gaan doen en ze lagen al enkele weken in de vriezer. Toen gingen mijn gedachten terug naar Florida en de mooie tijden die we daar beleefd hebben. Steevast gingen we langs bij Panda Express en we bestelden dan oa orange chicken. Ik moest daar dus aan denken en aan hoe lang het geleden was dat we dat nog gegeten hadden. Vandaag maak ik een variant, met een boter-honingsaus, sesamzaadjes en pikante chilipeper. Kies honing die in jouw regio gemaakt wordt, dat wordt extra genieten. Vergeet de knijpflesjes honing uit de supermarkt, honing kan niet vergeleken worden met suikersiroop. Je proeft het uiteindelijk toch in je saus, die de ster van dit gerecht is.

Wat hebben we nodig:
  • 400 gr kalkoenhaasjes
  • 30 gr bloem
  • peper van de molen 
  • zout
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • olie
  • 55 gr vloeibare honing
  • 50 gr boerenboter
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en diagonaal gesnipperd
  • stukje rode chilipeper, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Dep de kalkoenhaasjes droog na het wassen in koud water en snij onzuiverheden weg.
  • Snij de door in de lengte en snij ze dan in hapklare stukken.
  • In een kom meng je de bloem met peper, zout en paprikapoeder.
  • Wentel de kalkoenstukjes goed in de bloem.
  • Zet een pan op het vuur en doe daar een laagje olie in. Warm die goed op.
  • Met een tang leg je kalkoenblokjes in de pan. Leg er niet teveel in, anders gaat het vlees stomen ipv een korstje krijgen.
  • Bak het vlees mooi krokant aan alle zijden.
  • Hou het vlees apart in een kommetje en bak de rest van het vlees op dezelfde manier.
  • In een andere pot verwarm je de honing met de boter, knoflook en sojasaus.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan even doorpruttelen.
  • Leg de kalkoenstukjes in de saus en gaar ze nog 2-3 min mee.
  • Strooi de sesamzaadjes in de pot en meng nogmaals.
  • Schep het vlees met de saus in een mooie kom en werk af met pijpajuintjes en rode chili.
TIP:

Ik geef rijst bij dit gerecht.
Je kan ook kippenhaasjes of ontboute kippendijen gebruiken voor dit recept.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties