Chocolate chip muffins

Foto Cathy Van de Moortele

Je hebt er meteen 21 uit dit recept. Voor luchtige muffins kies ik graag karnemelk ipv gewone melk. Met nog een extra zuurtje van de zure room erbij, zijn deze muffins heel erg lekker en niet overzoet. De chocolate chip maken het weer lekker voor iedereen.

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr patisseriebloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 1 gr natriumbicarbonaat
  • 3 gr zout
  • 280 gr chocolate chips + 25 gr voor de afwerking
  • 2 eieren
  • 250 gr fijne griessuiker
  • 75 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 60 gr neutrale olie
  • 160 gr zure room
  • 250 gr karnemelk (ongezoet)
  • 1 eetlepel vanille extract

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met het bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout. Gebruik hiervoor een garde, zodat alles meteen ook gezeefd is.
  • Roer nu de 280 gr chocolate chips onder de droge ingrediënten.
  • In een grotere kom klop je de eieren op met de suiker tot een luchtige, lichtgekleurde massa.
  • Voeg de gesmolten boter, olie, zure room, karnemelk en vanille toe en klop nogmaals op.
  • Spatel de droge ingrediënten kort onder de natte. Meng niet langer dan nodig.
  • Dek af en laat het beslag 30 min rusten.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zet een grote muffinpan klaar en voorzie die van papieren vormpjes.
  • Schep in elk vormpje een deel van het beslag. Ik gebruik hiervoor mijn grootste koekjesschep.
  • Voorzie elke muffin van extra chocolate chips.
  • Bak de muffins 8 min op 220°C en bak ze dan nog 20 min op 175°C.
  • Laat ze afkoelen in de vorm op een rooster.

TIP:

Je kan de muffins net voor het bakken bestrooien met nog wat rietsuiker voor een crunchy topping.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties