Teriyaki kip met sojascheuten

Foto Cathy Van de Moortele

Wij noemen ze altijd "sojaseuten", die vreemde spruitige kiemen. Niet afkomstig van sojabonen, zoals zovelen denken, maar wel van groene mungbonen. Kies ze zo vers mogelijk. Ze moeten nog mooi wit en knapperig zijn. Blijf weg van sojascheuten die verkleurd en slap zijn en verwerk ze zo snel mogelijk. Spoel ze goed onder koud water. Vaak is het ook aan te raden om ze 1 min te pocheren vooraleer je ze op het laatst toevoegt aan een gerecht.
Vandaag maken we een wokgerecht met teriyaki kip en sojascheuten. We fleuren het gerecht op met pijpajuintjes en doperwtjes. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 kipfilet, gewassen onder koud water, onzuiverheden verwijderd
  • 1 scheutje teriyaki saus
  • 1 eetlepel maïzena
  • neutrale olie
  • stukje gember, geschild en geraspt
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 zakje sojascheuten, gewassen
  • 1 scheutje teriyaki saus
  • witte peper
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 50 gr doperwtjes (diepvries)
  • groen van 3 pijpajuintjes, in stukken van 5 cm gesneden
  • 1 eetlepel maïzena
  • geroosterde sesamolie

Hoe gaan we te werk:

  • Neem een mes dat goed snijdt en snij de kipfilet horizontaal in 3 flappen.
  • Snij reepjes van de flappen en doe ze in een kom met de teriyaki saus. Meng goed.
  • Strooi de maïzena over de kip en meng nogmaals. De maïzena zal er voor zorgen dat de kip heel mals wordt.
  • Laat wat olie goed warm worden in de wok.
  • Fruit de gember aan en voeg daarna de knoflook toe.
  • Zorg dat de gember/knoflook niet kleurt.
  • Voeg de kipreepjes toe en meng voortdurend met een metalen schep.
  • Schep de kip uit de pan en hou ze apart in een kommetje.
  • Doe de sojascheuten in de pan en doe er een scheutje water bij.
  • Kruid met teriyaki saus, witte peper, zout en Aleppo peper.
  • Zet een deksel op de wok en zet de wok even op hoog vuur voor 1 min.
  • Doe de doperwtjes, groen van pijpajuin en de kip er weer bij en warm nog even goed door.
  • Maak een papje van de maïzena met een klein beetje koud water en voeg dat toe aan de wok. 
  • De saus zal mooi indikken.
  • Werk af met een scheutje sesamolie.

TIP:

Heb je geen Aleppo peper? Dan kan je ook chilivlokjes gebruiken of je voegt wat fijngesnipperde rode chilipeper toe.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties