Kip in rode wijnazijn roomsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Een recept uit Frankrijk. Laat je niet afschrikken door de saus van rode wijnazijn, het smaakt heerlijk. De kip wordt supermals en de roomsaus vraagt om pasta. 

Wat hebben we nodig:

  • 6 ontboute kippendijen
  • peper van de molen 
  • zout
  • een kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • enkele takjes jonge thijm
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • enkele takjes thijm, vastgebonden met keukentouw
  • dragon, fijngesnipperd
  • 200 ml slagroom

Hoe gaan we te werk:

  • Kruid de kip met peper en zout.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak de kip aan beide zijden mooi bruin.
  • Haal de kip uit de pan en voeg wat extra olijfolie toe.
  • Fruit de ui en sjalot glazig.
  • Voeg de knoflook toe en bak die even mee.
  • Laat alles lichtjes kleuren op een zacht vuur.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en bak die even mee.
  • Blus met de rode wijnazijn. Schraap bakrestjes goed los. Laat de azijn even doorkoken.
  • Voeg de wijn en en de bouillon toe.
  • Kruid met thijm en dragon.
  • Leg de kip in de saus en laat ze garen op een medium-laag vuur.
  • Haal de kip uit de saus en voeg de room toe.
  • Laat de saus indikken en leg de kip er dan weer in.
  • Gooi de takjes thijm weg en werk af met nog wat extra dragon.

TIP:

Lekker met tagliatelle.
Door de takjes thijm samen te binden, kan je ze makkelijk verwijderen uit de saus eens het gerecht klaar is.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties