Broccoli salade

Foto Cathy Van de Moortele

Kort gestoomd, zodat de broccoli nog beet heeft. Krokante amandelen die na het bakken bestrooid worden met een beetje fleur de sel. Spekjes die je laat uitbakken en over je salade strooit. En dan dat eitje, perfect sous-vide gegaard. Ik hou van dit soort salades....

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr broccoliroosjes
  • 35 gr diepvrieserwtjes
  • 50 gr ontbijtspek, in reepjes gesneden
  • olijfolie
  • 30 gr blanke amandelen, gehalveerd
  • een stukje rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 40 gr mayonaise
  • scheutje appelazijn
  • een koffielepeltje vloeibare honing
  • peper van de molen
  • 1 dagvers ei, uit de koelkast

Hoe gaan we te werk:

  • Stoom de broccoli beetgaar. In de laatste minuut doe je de erwtjes erbij.
  • Doe de reepjes spek in een koude, gietijzeren pan. Warm het spek langzaam op, zodat het de tijd krijgt om uit te bakken zonder aan te bakken.
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
  • Doe een flinke laag olijfolie in een klein potje en warm dat op (medium vuur).
  • Bak hierin de amandelen goudbruin.
  • Laat de amandelen uitlekken op keukenpapier nadat je ze bestrooid hebt met wat fleur de sel.
  • Stel de temperatuur van de warmwaterbak in op 75°C en kies voor een tijd van 12 min.
  • Laat het eitje in het water zakken van zodra de temperatuur bereikt is.
  • Koel het eitje meteen na het garen onder koud water.
  • Meng de broccoli, erwtjes, het spek en de amandelen met de rode ui in een slakom.
  • Breek het eitje boven de salade.
  • Maak een dressing van mayonaise, appelazijn, honing en peper.
  • Giet een deel van de dressing over de salade en geef de rest er apart bij.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Heb je geen sous-vide apparaat? Pocheer dan het eitje op de traditionele manier.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties