Gebakken rijst met steak en spiegelei

Foto Cathy Van de Moortele

Net zoals je de beste gebakken aardappelen bekomt met aardappelen die daags voordien gekookt zijn, is dat ook zo voor gebakken rijst. Maak een dubbele portie rijst om tijd te sparen en verwerk de helft van de rijst de volgende dag in een ander gerecht. 
Ik had 250 gr gekookte rijst in de koelkast staan. Steak erbij, een spiegeleitje gebakken in het bakvet van diezelfde steak, yummy! De 'nduja geeft pit aan de rijst en maakt het gerecht nog hartiger.

Wat hebben we nodig:

  • olie
  • 1/2 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1/2 rode puntpaprika, in fijne blokjes gesneden
  • 1 koffielepel 'nduja (optioneel)
  • 250 gr gekookte, koude rijst
  • een scheutje sojasaus
  • boerenboter
  • 1 steak
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 ei
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en diagonaal gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm wat olie in een diepe hapjespan.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg de paprikablokjes toe en bak ze even mee.
  • Roer de 'nduja onder de groentjes en bak die even mee.
  • Meng de rijst met de andere ingrediënten in de pan en laat die goed doorwarmen.
  • Kruid met sojasaus en voeg een klontje boter toe.
  • Ondertussen laat je een pan goed warm worden.
  • Voorzie de pan van een laagje olie.
  • Dep de steak goed droog en kruid hem met peper en zout.
  • Bak de steak bruin aan beide kanten. Ik zet graag een gewicht op de steak, zodat hij gelijkmatig de pan raakt.
  • Draai de steak om, voeg een klontje boter en bak de andere kant. Schep wat van de boter over de steak.
  • Laat de steak even rusten op een snijplank, vooraleer je hem in plakjes versnijdt.
  • In diezelfde pan voeg je wat extra vetstof toe.
  • Laat het eitje in de pan glijden en bak het ei tot de randjes krokant zijn.
  • Schep de rijst in een diepe kom.
  • Leg hierop de plakjes biefstuk en werk af met het spiegeleitje en de pijpajuintjes.

TIP:

100 gr ongekookte rijst levert je 250 gr gekookte rijst op.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties