Fazzoletti met venkelworst

Foto Cathy Van de Moortele

Zoek een slager die zelf venkelworsten maakt. Die heeft vast ook andere Italiaanse goodies in huis, die je dan ook meteen kan aanschaffen.
Ik was op zoek naar een pastavorm die het goed zou doen bij dit smaakvolle worstenvlees en ik kwam uit bij fazzoletti, vrij vertaald naar zakdoekjes. Het pastadeeg is mooi zacht en de "zakdoekjes" omvatten de saus op een aangename manier. Het is ook een van de makkelijkste pastavormen om zelf te maken. Je maakt je pastadeeg, laat het 30 min rusten en dan verwerk je het tot lasagnevellen. Snij deze vellen in vierkantjes (5x5cm) en laat ze kort drogen. Klaar! Hoe makkelijk kan het zijn?

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 3 venkelworsten, van de darm ontdaan
  • 1 grote ui, gepeld en gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • peper van de molen 
  • zout
  • 50 ml witte wijn
  • 350 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • platte peterselie
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 4.
  • Rol 1 deeg uit tem stand 7 van 9 standen.
  • Snij vierkantjes van 5x5cm uit de lasagnevellen en laat ze kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Breng een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Knijp stukjes van de worsten en laat die mooi kleuren in de pan. Kleur = smaak.
  • Snij de gehalveerde uien in repen en bak ze mee in de pan.
  • Voeg de knoflook toe van zodra de uien glazig zijn. Bak de knoflook mee.
  • Laat de uien een beetje bruin worden.
  • Kruid met peper en zout.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de tomaatjes toe en laat ze slinken.
  • Ondertussen gaar je de pasta al dente.
  • Voeg een pollepel pastakookvocht toe aan de pan, samen met de beetgare fazzoletti.
  • Warm nog even goed door.
  • Strooi flink wat peterselie over het gerecht en schep om.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas over de pasta en schep de pasta in 2 diepe kommen.

TIP:

Om gehalveerde uien in repen te snijden, snij je niet aan de snijkant van ui, maar aan de bolle kant.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties