Havermoutkoekjes met chocolade en pecan

Foto Cathy Van de Moortele

Een hele mondvol.... de koekjes zijn dan ook niet zo heel groot, zodat ze net in je mond passen, moest je dat willen. Grapje, ze happen gewoon heerlijk weg! Mooi zacht en chewy, zoals we dat graag hebben bij een havermoutkoekje. Je kan variëren in de vullingen: gedroogd fruit, noten, chocolade of een mengeling naar je zin. Laat je gaan! 

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr lichtbruine suiker
  • 1 eetlepel kandijsiroop
  • 1 ei
  • 150 gr patisseriebloem
  • 8 gr maïzena
  • 2 gr bakpoeder
  • 2 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 150 gr havermout
  • 75 gr chocolate chips
  • 75 gr pecannootjes, gebroken

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C en zet 3 bakplaten met bakpapier klaar.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg de suiker en de kandijsiroop toe en klop verder tot je een mooi gladde, homogene massa bekomt, die zalvig is.
  • Klop het ei erdoor.
  • Meng de bloem met de maïzena, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout.
  • Meng deze droge ingrediënten kort onder het beslag.
  • Voeg de havermout toe en meng die kort onder het beslag.
  • De chocolade en nootjes mogen er ook bij. Meng een laatste keer.
  • Schep kleine hoopjes op de bakplaten. Ik gebruik hiervoor mijn kleine koekjesschep. 
  • Duw de hoopjes een klein beetje plat.
  • Bak de koekjes exact 8 min. Ze moeten nog een beetje zacht zijn. 
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen. Ze zullen een beetje uitharden op de bakplaat.

Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Nadat je de porties deeg gemaakt hebt, kan je die ook laten opstijven in de vriezer en later afbakken. Laat ze dan wel eerst op kamertemperatuur komen voor je ze in de oven schuift.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties