Salade van bonen en spek

Foto Cathy Van de Moortele

Fijn om deze salade als bijgerecht te serveren als je de BBQ aansteekt. Ik hou van boontjes, in alle vormen. Witte boontjes zouden het hier ook prima bij doen. Tuinbonen moet je 2x doppen. Je kookt ze eerst gaar, laat ze een beetje afkoelen en duwt daarna de boontjes uit de taaie, witte velletjes.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr ontbijtspek, in reepjes gesneden
  • 150 gr tuinbonen, gegaard en dubbel gedopt
  • 150 gr gebroken sperzieboontjes, gegaard
  • een klein sjalotje, gepeld en gesnipperd
  • een stukje rode chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de reepjes spek in een koude, gietijzeren pan.
  • Warm de pan langzaam op tot medium warmte, zodat het spek kan uitbakken zonder te verbranden. Neem hier je tijd voor, tot het spek mooi krokant is.
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier. Het zal nog krokanter worden tijdens het afkoelen.
  • Meng de afgekoelde tuinbonen met de sperzieboontjes in een kom.
  • Voeg het sjalotje, de chilipeper en het spek toe.
  • Kruid met peper, zout, Aleppo peper en citroensap.
  • Dresseer de salade met olijfolie en werk af met platte peterselie.

TIP:

Als je geen tuinbonen vindt, kan je ook diepvrieserwtjes gebruiken. Gaar ze kort in licht gezouten water.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties