Konijn met pruimen

Foto Cathy Van de Moortele

Ik keer toch graag terug naar een klassiek recept als het over konijn gaat: konijn met pruimen in bruin bier. Tafelbier, van Piedboeuf. Noem het nostalgisch, maakt mij helemaal niet uit, maar het is gewoon lekker. Zorg dat het bier warm is voor je het toevoegt aan het konijn, zodat het vlees niet "schrikt" en samentrekt.

Wat hebben we nodig:

  • 60 gr boerenboter
  • 1 konijn, versneden 
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 flesjes Piedboeuf tafelbier
  • 3 laurierblaadjes
  • enkele takjes thijm
  • 3-4 uien, gepeld en gehalveerd
  • 15 gedroogde pruimen
  • 1 eetlepel donkerbruine suiker
  • 2 eetlepels vloeiende bloem
  • 1 eetlepel scherpe mosterd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de boter goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Was het konijn onder koud water en verwijder onzuiverheden.
  • Dep het konijn voorzichtig droog en kruid het met peper en zout.
  • Kleur het konijn aan beide zijden aan in de boter. Doe dat in meerdere keren, zodat het vlees niet gaat stoven maar mooi kan bakken.
  • Haal de stukken uit de pot en leg ze even te rusten op een bord.
  • Verwarm het bier met de laurier en thijm in een kleine pot.
  • Doe de uien in de pot en roer ze goed om. Schraap bakrestjes los.
  • Laat de uien lichtjes kleuren op een matig vuur.
  • Doe de pruimen en de suiker bij de uien en schep goed om. Bak even mee.
  • Strooi de bloem over de uien en roer goed door elkaar. Bak de bloem even mee om de bloemsmaak weg te krijgen.
  • Giet het warme bier met de kruiden bij de uien en schraap nogmaals resterende bakrestjes los.
  • Leg het konijn weer in de pot, met de bijhorende sappen.
  • Voeg de mosterd toe.
  • Zet het deksel op de pot en laat het konijn op medium vuur zachtjes garen. 
  • Reken hier een uurtje voor.

TIP:

Lekker met kroketjes en kropsla.


Reacties