Panda Express Orange Chicken

Foto Cathy Van de Moortele
In Florida heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Chinese fastfood keuken: Panda Express. Ons favoriete gerecht was alleszins Orange Chicken. Na enkele mislukte pogingen, zijn we toch heel blij met volgend recept.

Wat hebben we nodig:
  • 675 gr kippendijen, ontbeend en ontveld, in hapklare stukken gesneden
  • peper en zout
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 3 teentjes look, gepeld en geperst
  • 1/4 ui, fijn gesnipperd
  • 175 gr maïzena
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels donkere sojasaus
  • 5 teentjes look, gepeld
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 2 blikjes mandarijntjes, met sap
  • sambal oelek naar smaak
Hoe gaan we te werk:
  • Kruid de kip met peper en zout.
  • Maak een marinade van de wijn, soja, look en ui. Laat de kip hier 20 min in marineren en schep ze regelmatig om.
  • Laat de kip uitlekken en gooi de marinade weg.
  • Bestuif de kip met de maïzena. Neem hiervoor een Ziploc zakje waar je de maïzena in doet. Leg de kip in het zakje, sluit het zakje en schud goed.
  • Giet het zakje leeg in een zeef en schud goed. 
  • Frituur de kip - in kleine hoeveelheden - goudbruin op 170°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur ook de kleine stukjes ui mee, ze maken het extra lekker.
  • Neem een grote pan en maak hierin de saus klaar.
  • Meng het citroensap met de sojasaus, de teentjes look, ahornsirop en mandarijntjes met sap. 
  • Voeg de kip toe aan de saus en laat ze meesudderen tot de saus goed kleeft aan de kip. Kruid af met sambal oelek.
TIP:

Serveer met basmatirijst, nasi goreng of rijstnoedels.
Vervang de mandarijntjes door verse sinaasappelpartjes en het sap van 1 sinaasappel.
Je kan ook kipfilet gebruiken, maar dan zal het vlees iets minder mals zijn.

Reacties