Spaghetti Carbonara

Foto Cathy Van de Moortele

Kommetje pasta voor één persoon. Dat gebeurt hier heel regelmatig. Pastadeeg is snel gemaakt. Onze kippen voorzien ons van eitjes en die eitjes hebben ook mooie oranje dooiers in tegenstelling tot supermarkteieren die vaak heel licht van kleur zijn, te wijten aan....
Ik had eierdooiers op overschot, omdat ik voor een ander recept enkel eiwitten nodig had. Die laten we natuurlijk niet verloren gaan. Guanciale, mijn laatste stukje uit de koelkast, vacuüm bewaard en o zo lekker! Laat de guanciale opwarmen in een koude pan die je langzaam aan warmer laat worden. Zo smelt het vet weg en blijf je over met heerlijk spek.

Wat hebben we nodig:

  • vers pastadeeg op basis van 50 gr ei, 50 gr semola en 50 gr "00" pastabloem
  • zout
  • 50 gr guanciale, zwoerd verwijderd, in dunne plakjes gesneden
  • 2 eierdooiers
  • 30 gr Pecorino kaas, vers geraspt
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 3 porties. Rol elk deel uit tot een lasagnevel, bestuif het met extra semola en verwerk het verder tot spaghetti. 
  • Laat de spaghetti kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet een pot met ruim, gezouten water op het vuur en warm die alvast op.
  • Zet een koude pan op het vuur en leg daar de guanciale in.
  • Warm de pan langzaam op en laat het vet van het spek wegsmelten. 
  • Kook de pasta gaar en breng die over in de pan met het gebakken spek.
  • Voeg een pollepel pastakookvocht toe.
  • Klop de eierdooiers los met de kaas en doe er ook wat pastakookvocht bij, zodat het een romig geheel wordt.
  • Kruid de saus flink met vers gemalen peper.
  • Neem de pan van het vuur, voeg nog wat extra pastakookvocht toe, samen met de eierdooiers en kaas.
  • Meng goed met een tang.

TIP:

Zorg dat de saus romig is, zodat je niet overblijft met een klomp spaghetti.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties