Caesar salade met steak en Granny Smith

Foto Cathy Van de Moortele

Weer een lekkere salade om van te genieten. De steak heb ik sous-vide gegaard op 51°C, zodat hij nog mooi saignant is. Je kan dit perfect op voorhand doen, want de steak moet koud zijn voor je hem gaat serveren.
Kies voor Romeinse sla (of ijsberg als je geen Romeinse sla vindt), omdat die mooi knapperig is en prima is voor dit soort salades.
Hardgekookte eitjes heb ik standaard in mijn koelkast liggen en die caesar salad dressing is zo klaar.

Wat hebben we nodig:

  • 1 steak naar keuze (ik heb gekozen voor filet pure)
  • peper van de molen 
  • zout
  • boerenboter
  • olijfolie
  • 1 Romeinse sla, schoongemaakt en grof gesneden
  • 2 hardgekookte eieren, gepeld en grof gesneden
  • 1 Granny Smith, van het klokhuis ontdaan en in blokjes gesneden
  • 250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • dikke plak brood van enkele dagen oud, ontkorst
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • een kneepje ansjovispasta
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • een klein lepeltje Tierenteyn mosterd
  • enkele druppels Worcestershiresaus
  • 100 gr mayonaise
  • 20 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Zet de warmwaterbak klaar en programmeer hem voor 1u op 51°C.
  • Dep de steak droog en kruid hem met peper en zout.
  • Trek de steak vacuüm en laat hem in het warme water zakken van zodra de temperatuur bereikt is.
  • Na het garen knip je de zak open en dep je de steak voorzichtig droog.
  • Laat wat boter en olijfolie goed warm worden in een pan.
  • Bak de steak kort aan beide zijden zodat hij een mooi kleurtje krijgt.
  • Laat de steak afkoelen en dep hem droog.
  • Doe de sla in de kom met de eieren, de appelblokjes en de tomaatjes.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een pan.
  • Trek het brood in stukken en bak die bruin en krokant in de pan. Laat de croûtons uitlekken.
  • Meng de knoflook met de ansjovispasta, het citroensap en de mosterd in een kommetje. Gebruik hiervoor een garde.
  • Voeg de mayonaise en Parmezaanse kaas toe en meng goed.
  • Kruid met peper en zout.
  • Meng de sla met een deel van de dressing. Geef de rest er apart bij.
  • Snij de steak in plakken en meng die ook onder de salade, samen met de croûtons.
  • Verdeel de salade over 2 kommen.
  • Werk af met vers gesnipperde bieslook.

TIP:

Er is ook little gem sla, die een stuk kleiner is dan de Romeinse sla. Little gem is bitter van smaak.
Als de dressing te dik is, voeg dan een scheutje lauw water toe.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties