Bladerdeeg samosa

Foto Cathy Van de Moortele

Op het werk worden er regelmatig samosa/sambusa gemaakt. Onze dames zijn hier heel bedreven in en ze maken het dunne deeg ook zelf. Een heel werk, maar ze nemen er hun tijd voor en het resultaat is top. Elk land verkiest een andere vulling en zelf hou ik heel erg van de vulling uit Djibouti, waar ze kiezen voor geprakte aardappel met erwtjes en flink wat kruiden. Dat is wat we vandaag ook gaan doen. Alleen gaan we niet zelf deeg maken en frituren, maar opteren we voor bladerdeeg en de oven. Benieuwd? Dat dacht ik wel.

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr kruimige aardappelen, geschild en gewassen
  • zout
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • een snuif kurkuma
  • 1 koffielepel garam masala
  • Aleppo peper
  • 60 gr kleine diepvrieserwtjes, ontdooid
  • sap van 1/2 citroen
  • een handvol verse koriander, fijngesnipperd
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • geroosterde sesamzaadjes (optioneel)

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in stukken en kook ze heel gaar in gezouten water.
  • Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen in de pot op het vuur.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Kruid de puree met komijn, kurkuma, garam masala en Aleppo peper.
  • Meng de puree met de erwtjes, het citroensap en de gesnipperde koriander.
  • Laat deze vulling afkoelen tot op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 200°C hetelucht en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Ontrol het bladerdeeg.
  • Verdeel de vulling over het deeg. Je moet een dunne laag hebben.
  • Rol het deeg op.
  • Snij plakken van een vinger dik uit de rol en leg die op de bakplaat op de snijkant.
  • Bestrijk elke samosa met wat losgeklopt ei.
  • Strooi sesamzaadjes over de samosa.
  • Bak de bladerdeeg samosa 20 min of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Foto Cathy Van de Moortele

Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Het is handig als je rechthoekige plakken bladerdeeg (Aveve diepvries) hebt, maar vind je die niet, gebruik dan gerust een cirkel bladerdeeg.
Gebruik geen kookvaste aardappelen maar kruimige aardappelen, zodat de puree smeuïg is.
Je kan de vulling gerust daags voordien maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Breng de vulling op kamertemperatuur voor je hem gebruikt.
Zorg dat de vulling niet meer warm is wanneer je de samosa wil maken. Warme vulling zal het bladerdeeg meteen laten smelten.
Heb je geen heteluchtoven? Zet je traditionele oven dan op 220°C.


Foto Cathy Van de Moortele

Reacties