Ovengeroosterde aardappelen
Foto Cathy Van de Moortele |
Een vers potje smout van onze lokale slager, dat was het begin van dit recept. Verwarm de oven voor op 200°C met daarin een gietijzeren pan met smout. De aardappelen worden 2 min voorgekookt en daarna krijgen ze een fijn laagje bloem. Dat laagje bloem helpt bij het vormen van een krokant korstje.
Wat hebben we nodig:
- 4 kruimige aardappelen, geschild en gewassen
- zout
- 1 eetlepel bloem
- 100 gr smout
- fleur de sel
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 200°C met daarin een gietijzeren pan met smout.
- Snij de aardappelen in 4.
- Zet ze op in koud water met zout.
- Breng de aardappelen aan de kook.
- Van zodra het water kookt, zet je de timer op 2 min.
- Giet de aardappelen af en schud ze op.
- Strooi de bloem over de aardappelen en schud nogmaals op, zodat alle zijden een bloemlaagje krijgen.
- Leg de aardappelen één voor één in het vet en wentel ze om, zodat alle zijden een vetlaagje krijgen.
- Schuif de pan voor 20 min in de oven.
- Draai de aardappelen om en laat ze nog 20 min garen.
- Draai ze nog eens om en laat ze nog 10 min garen.
- Strooi wat fleur de sel over de aardappelen.
TIP:
Als je aan ganzenvet kan geraken: zalig!
Snij de aardappelstukken niet te klein, anders heb je geen kruim meer, alleen korst.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties