Ovengeroosterde aardappelen

Foto Cathy Van de Moortele

Een vers potje smout van onze lokale slager, dat was het begin van dit recept. Verwarm de oven voor op 200°C met daarin een gietijzeren pan met smout. De aardappelen worden 2 min voorgekookt en daarna krijgen ze een fijn laagje bloem. Dat laagje bloem helpt bij het vormen van een krokant korstje.

Wat hebben we nodig:

  • 4 kruimige aardappelen, geschild en gewassen
  • zout
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 gr smout
  • fleur de sel

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C met daarin een gietijzeren pan met smout.
  • Snij de aardappelen in 4.
  • Zet ze op in koud water met zout.
  • Breng de aardappelen aan de kook.
  • Van zodra het water kookt, zet je de timer op 2 min.
  • Giet de aardappelen af en schud ze op.
  • Strooi de bloem over de aardappelen en schud nogmaals op, zodat alle zijden een bloemlaagje krijgen.
  • Leg de aardappelen één voor één in het vet en wentel ze om, zodat alle zijden een vetlaagje krijgen.
  • Schuif de pan voor 20 min in de oven.
  • Draai de aardappelen om en laat ze nog 20 min garen.
  • Draai ze nog eens om en laat ze nog 10 min garen.
  • Strooi wat fleur de sel over de aardappelen.

TIP:

Als je aan ganzenvet kan geraken: zalig!
Snij de aardappelstukken niet te klein, anders heb je geen kruim meer, alleen korst.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties