Salade met kip, zomers fruit en maanzaaddressing

Foto Cathy Van de Moortele

Prachtig weer, tijd om de buitentafel te dekken. Vandaag kies ik voor een zomerse salade met sous-vide gegaarde kipfilet. Gekruid met tandoori en bijzonder mals, is deze kip de ster van de salade. Door het toevoegen van fruit maak je het weer boeiend. Een maaltijd om naar uit te kijken!

Wat hebben we nodig:

  • 1 grote kipfilet
  • tandoori kruiden
  • klontje boter
  • 2 eetlepels azijn
  • zeste van 1/4 sinaasappel
  • 1 eetlepel vers sinaasappelsap
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 koffielepel maanzaadjes
  • snuifje zout
  • snuifje fijne griessuiker
  • 65 ml olijfolie + extra
  • 1 Romeinse sla, schoongemaakt en grof gesneden
  • 1/2 blik mandarijnpartjes, uitgelekt
  • 250 gr ananas, in stukjes gesneden
  • 100 gr aardbeien, in 4 gesneden
  • 70 gr bosbessen
  • 40 gr halve, witte amandelen

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm het warmwaterbad voor op 64°C en stel de tijd in op 1u.
  • Was de kipfilet onder koud water en verwijder onzuiverheden.
  • Dep de kip droog.
  • Kruid de kip aan alle zijden met tandoorikruiden.
  • Vouw de rand van de vacumeerzak om (op die manier wordt de rand niet vettig en zorg je voor een correcte vacumering) en stop de kipfilet in de zak. Voeg ook de boter toe.
  • Trek de zak vacuüm en laat hem zakken in het warmwaterbad van zodra die de juiste temperatuur bereikt heeft.
  • Klop de azijn los met de zeste en het sinaasappelsap, de mosterd, het maanzaad, het zout en de suiker.
  • Drizzle de olijfolie geleidelijk aan bij de dressing, tot je een homogeen sausje bekomt.
  • Meng de Romeinse sla met een deeltje van de dressing en een snuif zout en leg die in twee mooie slakommen.
  • Haal de kip uit de vacumeerzak en dep ze voorzichtig droog.
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een pannetje en zorg dat de pan heel warm wordt.
  • Bak de kip kort aan beide zijden om ze wat kleur te geven.
  • Snij de kip in plakken en verdeel die over de salade.
  • In dezelfde pan heb je nog genoeg vetstof om de amandelen kleur te geven. Loop niet weg, ze verbranden snel. Bak ze goudbruin op medium warmte.
  • Verdeel het fruit en de noten over de salade en drizzle de rest van de dressing er over heen.

TIP:

Lekker met brood of koude aardappeltjes.
Geen sous-vide apparaat? Bak dan de kipfilet zoals jij dat gewend bent.
Heb je alleen bruine amandelen? Giet er kokend water over en laat ze even staan. Je kan het bruine velletje er zo afhalen. Halveer daarna de amandelen met een scherp mes.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties