Pizzaatjes van Ferdousa

Foto Cathy Van de Moortele

Heel zacht zijn ze, die mini pizzaatjes met pittig beleg. Ferdousa komt uit SomaliĆ«. Ze woont al een hele tijd bij ons in het opvangcentrum. Ik hou van haar grote, sprekende ogen en haar prachtige witte tanden. We geven elkaar altijd een knuffel en een zoen als we elkaar zien en ze bakt als de beste. Ze houdt van gebak en desserts en ze is superfan van onze Lotus speculoospasta. 
Ik vertelde Ferdousa dat ik dol was op haar pizzaatjes en zonder enige aarzeling, annuleerde ze haar bezigheden, zette ze alles klaar op haar aanrecht en toonde ze mij hoe zij het deeg en het beleg maakte. Ze moest lachen dat ik er mijn weegschaal bij haalde, maar ik heb niet haar geoefend oog voor deze lekkernij. Het is Ferdousa's droom om later een restaurantje te openen, met traditionele gerechten uit haar thuisland. Maar laten we beginnen met dit recept. Goed voor 24 mini pizzaatjes.

Foto Cathy Van de Moortele

Wat hebben we nodig:

  • 1 ei
  • 40 ml melk
  • 40 gr Griekse yoghurt
  • 15 ml zonnebloemolie
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 450 gr patisseriebloem
  • 6 gr korrelgist
  • 5 gr bakpoeder
  • 5 gr zout
  • 80 - 100 ml water, heet
  • zonnebloemolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 2 eetlepels paprika/tomatenpuree
  • snuifje zout
  • snuif zoet paprikapoeder
  • snuifje vegeta
  • 1 koffielepel granaatappelmelasse
  • 300 gr mozzarella, geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Klop het ei los met de melk, de yoghurt, de olie en de suiker.
  • Meng de bloem met de gist en het bakpoeder en voeg die toe aan de natte ingrediĆ«nten.
  • Laat de Kenwood het deeg mengen met de K-klopper.
  • Voeg het zout toe.
  • Voeg geleidelijk aan het hete water toe. Het deeg mag nog een beetje plakkerig zijn, maar het mag niet echt aan de handen blijven kleven.
  • Laat het deeg afgedekt 45 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 3.
  • Rol 1 portie deel uit op een lichtjes bebloemd werkblad.
  • Neem een ronde uitsteker en maak gelijke rondjes. 
  • Leg de rondjes deeg op een bakplaat met bakpapier.
  • Dek af en laat ze 15 - 30 min rijzen.
  • Doe zo verder tot alle deeg is opgebruikt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Ondertussen laat je wat zonnebloemolie opwarmen in een pot.
  • Fruit de uisnippers tot ze zacht zijn en voeg dan de knoflook toe. Laat die ook even meegaren.
  • Meng de paprika/tomatenpuree door de uien en bak die even mee.
  • Kruid met zout, paprikapoeder, vegeta en granaatappelmelasse.
  • Laat de saus afkoelen. Is de saus te droog? Voeg dan nog wat olie toe.
  • Smeer op elk pizzarondje een beetje van deze saus. De hoeveelheid saus ziet er heel weinig uit, maar het is net genoeg voor alle pizzaatjes. Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig.
  • Bak de pizzaatjes 8 min. De onderkanten mogen niet kleuren. De broodjes moeten zacht blijven.
  • Beleg met geraspte kaas.
  • Bak nog 3 min.
  • Eet de pizzaatjes warm of koud. Het deeg is mooi zacht.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:


Ferdousa serveert citroenen bij deze pizzaatjes, ze zorgen voor een frisse toets, door enkele druppels uit te knijpen boven de pizzaatjes na het bakken.
Ik heb enkele pizzaatjes bestrooid met oregano, er een paar belegd met salami en met zwarte olijven.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties